Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Vaccinarea împotriva gripei

De ce ar trebui oamenii să fie vaccinați împotriva gripei?

Gripa este o afecțiune potențial gravă care poate duce la spitalizare și uneori chiar la deces. Fiecare sezon gripal este diferit, iar infecția gripală poate afecta oamenii diferit. Milioane de oameni suferă de gripă în fiecare an, sute de mii de oameni sunt spitalizați și mii de zeci de mii de oameni mor în fiecare an din cauze legate de gripă. Un vaccin anual împotriva gripei sezoniere este cel mai bun mod de a proteja împotriva gripei. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, ca de exemplu reducerea riscului de spitalizări și chiar a riscului de deces cauzat de gripă la copii.

Cum funcționează vaccinurile gripale?

Vaccinurile gripale determină dezvoltarea anticorpilor în organism la aproximativ două săptămâni după vaccinare. Acești anticorpi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile utilizate pentru fabricarea vaccinului.
Vaccinul gripal sezonier protejează împotriva virusurilor gripale care din punct de vedere statistic sunt cel mai probabile în sezonul viitor. Majoritatea vaccinurilor gripale protejează împotriva a patru virusuri gripale diferite („tetravalent”); un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și doua virusuri gripale B. Există, de asemenea, unele vaccinuri antigripale care protejează împotriva a trei virusuri gripale diferite („trivalente”); un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B.

Ce tipuri de vaccinuri gripale sunt disponibile?

Medicii recomandă utilizarea oricărui vaccin gripal autorizat, adecvat vârstei, în sezonul gripal 2020-2021. Vor fi disponibile atât vaccinurile gripale trivalente, cât și cele cu tetravalente.

Vaccinurile gripale tetravalente:

Vaccinuri cu virioni fragmentați, cu doză standard tetravalentă care sunt fabricate folosind virusul crescut în ouă. Acestea sunt: Afluria, Fluarix Tetra, VaxigripTetra și Influvac Tetra. Diferite vaccinuri de gripale sunt autorizate pentru diferite grupe de vârstă. Unele sunt autorizate pentru copii cu vârsta de peste la 6 luni (VaxigripTetra, Fluarix Tetra ). Majoritatea vaccinurilor gripale sunt administrate într-un mușchi al brațului cu un ac.
Un vaccin tetravalent cu virioni fragmentați cu doză mare de fragmente virale (Efluelda), autorizat pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, oferind un răspuns imun mai puternic, datorită cantității crescute de fragmente virale
Un vaccin tetravalent cu virus viu atenuat, administrat pe cale nazală, destinat copiilor între 2 și 18 ani (Fluenz Tetra)

Este un vaccin mai bun decât celelalte?

Pentru sezonul gripal 2020-2021, Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare (ACIP) recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei (gripă) tuturor persoanelor cu vârsta de 6 luni și din Statele Unite transmit ca orice vaccin gripal autorizat, adecvat vârstei și stării de sănătate a beneficiarului, este eficient, fără a fi disponibile date privind eficacitatea comparativă a acestora. Există multe opțiuni de vaccinare, dar este foarte important ca numărul persoanelor care se vaccinează să fie cât mai mare.

Cine nu ar trebui să fie vaccinat?

Unele vaccinuri sunt contraindicate anumitor grupuri de persoane. Factorii care pot determina dacă o persoană poate fi vaccinată sau vaccinarea cu un anumit vaccin sunt vârsta, starea de sănătate (actuală și trecută) și orice alergii la vaccinul gripal sau la componentele acestuia.

Persoanele care pot face vaccinul împotriva gripei:

Femeile gravide și persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate pot fi vaccinate împotriva gripei.
Majoritatea persoanelor cu alergie la ouă se pot vaccina împotriva gripei.
Persoanele care NU TREBUIE să primească vaccinul împotriva gripei:
• Copiii cu vârsta mai mică de 6 luni sunt prea mici pentru a fi vaccinați împotriva gripei.
• Persoanele cu alergii severe, potențial fatale la vaccinul antigripal sau la orice ingredient din vaccin. Aceasta pot include gelatină, antibiotice sau alte ingrediente.

Persoanele care ar trebui să discute cu medicul înainte de vaccinare:

Persoanele din situațiile prezentate mai jos trebuie să discute cu medicul de familie în privința administrării vaccinului:
• Persoanele care au alergie la ouă sau la oricare dintre ingredientele din vaccin.
• Persoanele care au avut vreodată sindromul Guillain-Barré (GBS). Unele persoane cu antecedente de GBS nu ar trebui să primească un vaccin antigripal.
• Dacă nu vă simțiți bine, discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră.

Vaccin împotriva gripei cu administrare intranazală. Persoanele care NU TREBUIE să primească un vaccin cu spray nazal:


Vaccinul cu spray nazal este aprobat pentru utilizare la persoanele sănătoase care nu sunt însărcinate, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

• Persoanele cu alergii severe, care pun viața în pericol la vaccinul gripal sau la orice ingredient din vaccin.
• Copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani care primesc medicamente care conțin aspirină sau salicilat.
• Persoanele cu sistem imunitar slăbit (imunosupresie).
• Persoanele care îngrijesc sau sunt în contact strâns cu persoane grav imunodeprimate care necesită un mediu protejat (sau evită în alt mod contactul cu aceste persoane timp de 7 zile după administrarea vaccinului cu spray nazal).
• Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 4 ani care au astm bronșic sau care au avut un istoric de respirație șuierătoare în ultimele 12 luni.
• Persoanele care au luat medicamente antivirale antigripale în ultimele 48 de ore.

Care sunt beneficiile vaccinării împotriva gripei?

S-a demonstrat că vaccinurile antigripale reduc riscul bolilor gripale, spitalizării și decesului. Administrarea unui vaccin antigripal poate, de asemenea, economisi resurse medicale pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19.
Vaccinul antigripal previne milioane de boli și vizitele la medic legate de gripă în fiecare an. De exemplu, în perioada 2018-2019, vaccinarea împotriva gripei a prevenit aproximativ 4,4 milioane de boli gripale, 2,3 milioane vizite medicale asociate gripei, 58.000 spitalizări asociate gripei și 3.500 decese asociate gripei.
Vaccinarea împotriva gripei poate reduce riscul spitalizării asociate gripei pentru copii, adulți în vârstă de muncă și adulți mai în vârstă.

Vaccinul gripal a redus rata copiilor admiși la unitatea de terapie intensivă pediatrică (PICU) legată de gripă cu 74% în timpul sezoanelor gripale din 2010-2012.

Un studiu din 2018 a arătat că, din 2012 până în 2015, vaccinarea împotriva gripei în rândul adulților a redus riscul de a fi admis într-o unitate de terapie intensivă (UCI) cu gripă cu 82%.

Vaccinarea împotriva gripei este un instrument preventiv important pentru persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate.

Vaccinarea împotriva gripei poate reduce agravarea și spitalizarea pentru boli pulmonare cronice legate de gripă, cum ar fi la persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică

Vaccinarea împotriva gripei ajută la protejarea femeilor în timpul și după sarcină.

Vaccinarea reduce cu aproximativ jumătate riscul de infecție respiratorie acută asociată cu gripa la femeile gravide.

O serie de studii au arătat că, pe lângă faptul că ajută la protejarea femeilor însărcinate, un vaccin antigripal administrat în timpul sarcinii ajută la protejarea bebelușului de gripă timp de câteva luni după naștere, când acesta nu are vârsta suficientă pentru a fi vaccinat.

Vaccinul antigripal poate fi salvator la copii.

Un studiu din 2017 a fost primul de acest gen care a arătat că vaccinarea împotriva gripei poate reduce semnificativ riscul unui copil de a muri din cauza gripei.

Mai multe studii au concluzionat ca vaccinarea împotriva gripei reduce severitatea bolilor la persoanele care se vaccinează, dar se îmbolnăvesc în continuare.

Un studiu din 2017 a arătat că vaccinarea împotriva gripei a redus decesele, admiterile la unitatea de terapie intensivă (ICU), durata șederii în terapia intensivă și durata generală a spitalizării la pacienții cu gripă spitalizați.

Vaccinarea personală poate proteja, de asemenea, persoanele din jur, inclusiv pe cei care sunt mai vulnerabili la boli grave, cum ar fi bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate.

Postări asemănătoare

Paracetamolul, dincolo de obișnuință, un medicament

Admin

Despre vaccinuri și beneficiile vaccinării

Admin

Tulburarea de somatizare: Simptome și Diagnostic

Admin

Lasă un comentariu