Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

Dr. Traian Irimia, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul Medical Pro Clinic din Galați deține o experiență vastă în chirurgia laparoscopică, asigurând o experiență operatorie la standarde înalte, cu rezultate excepționale în tratamentul tuturor afecțiunilor ginecologice.

  • Ce reprezintă mai exact endometrioza și cât de des este întâlnită în rândul femeilor?

Endometrioza este o afecțiune inflamatorie benignă, care afectează femei de orice vârstă. Reprezintă prezența țesuturilor similare cu endometrul în afara uterului. Aceste țesuturi nu sunt identice cu endometrul. Există diferențe majore între cele două țesuturi, dovedite de-a lungul timpului.

Deși este considerată o boală a femeilor aflate la vârsta reproducătoare, ea a fost descoperită la fetuși, la copii, la femei la menopauză și la bărbați. Legătura ei cu estrogenul și cu menstruația nu este una cauzală. Boala reacționează la modificările hormonale, dar nu este o consecință a menstruației.

Cu toate că are și o componentă hormonală, se pare că mecanismele de formare ale bolii sunt în mare parte genetice.

  • Ce simptome ar trebui să conducă o pacientă la un control ginecologic pentru a verifica dacă suferă de endometrioză sau de o altă afecțiune ginecologică?

Ceea ce aduce pacientele la control este, de cele mai multe ori, durerea. Un alt simptom este infertilitatea. De regulă, durerile cauzate de endometrioză sunt extrem de puternice. Însă aici discuția este mai complexă, deoarece, în funcție de localizare, endometrioza poate da tot felul de dureri.

Cele mai frecvente dureri sunt cele pelvine. Atunci când durerile menstruale sunt extrem de puternice și afectează calitatea vieții, un consult ginecologic se impune cu necesitate. Durerile menstruale puternice nu sunt normale, în ciuda faptului că femeile învață acest lucru de mici. Atunci când endometrioza afectează alte organe din corp, în afară de zona genitală, cum ar fi intestinul, femeile se vor confrunta cu probleme și dureri digestive. Pentru a putea suspecta endometrioza, va trebui observat dacă durerile sunt ciclice, adică dacă se intensifică în preajma menstruației.

Orice fel de dureri pelvine, în timpul menstruației sau în afara ei, asociate cu dureri de spate care se lasă pe picioare, durerile în timpul sexului, durerile la ovulație, infertilitate, menstruația abundentă, toate acestea constituie motive suficiente pentru a merge la un control de specialitate.

  • De ce este atât de greu de diagnosticat endometrioza?

Endometrioza este o boală complexă și are o simptomatologie foarte variată. Motivele pentru care este greu de diagnosticat țin atât de o lipsă de familiaritate a medicilor cu boala, cât și din cauza faptului ca simptomele imită alte patologii.

Endometrioza se poate localiza oriunde în corp, iar simptomele vor fi diferite în funcție de localizare.

În prezent, endometrioza este definită ca fiind prezența țesutului endometrial în afara uterului, iar asta dă naștere unor confuzii teribile. De aici pornesc o serie de greșeli ce fac ca diagnosticarea corectă să dureze între 7 și 10 ani pentru o femeie.

Țesuturile endometriozice nu sunt endometru și nu reacționează ca acesta. Ele se pot localiza pe orice organ al corpului și vor da simptome care nu vor fi recunoscute drept specifice endometriozei.

În general, ginecologii caută semnele clasice de endometrioză: menstruație dureroasă și infertilitate. Însă, endometrioza poate afecta intestinul și poate cauza tulburări digestive semnificative. Acestea vor fi, de cele mai multe ori, diagnosticate drept intestin iritabil.

Endometrioza se poate localiza pe diafragma, pe torace, ea poate fi pulmonară, poate cauza dureri de umăr, dificultăți de respirație, poate afecta chiar nervul sciatic cauzând probleme de motricitate.

Ea poate afecta tractul urinar, poate da simptome precum urinarea frecventă, senzație de arsură, sânge în urină, dureri de spate și abdominale în cazuri extreme de hidronefroza (da, endometrioza poate duce chiar la afectare renala).

  • Care sunt tratamentele disponibile în prezent, în România, pentru a vindeca aceasta afecțiune?

În prezent nu exista tratament pentru endometrioză. Există terapia hormonală pentru endometrioza ovariană și pentru adenomioză, însă aceasta se adresează strict simptomelor. Tratamentul hormonal nu oprește progresia bolii, ci doar face simptomele acesteia mai tolerabile. De aceea, este dramatic atunci când pacientelor le sunt recomandare variante extrem de agresive și dăunătoare precum inducerea menopauzei chimice, histerectomia. Niciuna din aceste variante nu influențează boala. Iar în ceea ce privește recomandarea de a rămâne însărcinată ca tratament pentru endometrioză, acest lucru ar trebui recomandat doar în condițiile în care pacienta suferă de o formă extinsă de adenomioza care ar putea periclita pe viitor fertilitatea. Dar aceasta trebuie să fie o opțiune personală, în niciun caz o recomandare de tratament. Sarcina nu vindecă endometrioza.

Singurul tratament eficient este cel chirurgical. Excizia în profunzime a leziunilor de endometrioza s-a dovedit că scade semnificativ riscul de recidivă, îmbunătățește fertilitatea și calitatea vieții pacientelor. Această operație trebuie realizata de către cineva care este familiarizat cu toate aspectele bolii.

Postări asemănătoare

Tulburarea de somatizare: Simptome și Diagnostic

Admin

Ce reprezintă ”dislipidemia”?

Admin

Despre vaccinuri și beneficiile vaccinării

Admin

Lasă un comentariu