Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Toamna – anotimpul tuturor schimbărilor

Ce se întâmplă de fapt toamna și cum ne pregătim pentru a o întâmpină într-un mod sănătos ?

Se știe că odată cu sfârșitul verii și instalarea toamnei se produc o mulțime de schimbări , atât climaterice cât și la nivelul organismului uman.

Cum ne dăm seama că toamna își intră în drepturi? Păi în primul rând zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi și mai friguroase și acest fenomen forțează copacii să nu mai producă pigmentul verde al frunzelor – clorofila, esențială fotosintezei. Frunzele devin colorate în galben, portocaliu, roșu și arămiu pentru a proteja celulele copacilor de stresul provocat de temperaturile scăzute. Pe măsură ce toamna se sfârșește, frunzele cad și intră în stare de repaus până la venirea primăverii. Acest întreg proces ne oferă o percepție feerică a naturii, ne delectează cu multitudinea schimbărilor benefice pe care le aduce acest anotimp magic.
Aerul devine mai rece, copiii încep școala, frunzele copacilor sunt înlocuite cu roade gustoase, strugurii sunt culeși, iar soarele este mai tandru .
Toamna este un anotimp al contrastelor și al schimbărilor, este o perioadă care fascinează deopotrivă firile realiste și practice prin bogăția recoltelor, dar și pe cele artistice servind ca și muză pentru poeți, pictori și compozitori.

Atât natura cât și noi, oamenii, suntem creațiile lui Dumnezeu și cu siguranță există foarte multe asemănări între noi. Există o relație de interdependență prin care este recunoscut rolul crucial al naturii în dezvoltarea ființei umane și prin care omul, la rândul său, ar trebui să fie profund recunoscător și să-i asigure o protecție permanentă.

Făcând o paralelă cu schimbările naturii survenite odată cu sosirea toamnei, trebuie recunoscut faptul că impactul este același și asupra organismului uman.

Așadar, toamna, ca oricare anotimp, oferă numeroase beneficii, dar și ‘”capcane” cărora trebuie să fim pregătiți să le facem față.

Așa cum natura își schimbă culoarea și textura pentru a se adapta noilor condiții de mediu, la fel o face și pielea noastră. După călătoria de vară în care tenul a fost supus la diferiți știmului precum raze UV și căldura excesivă, acum are nevoie de o curățare prin exfoliere și hidratare corespunzătoare folosind creme bogate în vitamine și coenzima Q10, care este un antioxidant cu rol în neutralizarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare.

Zilele răcoroase și cu umiditate crescută ne oferă șansa de a purta din nou hainele noastre preferate de toamnă, dar pot face și ca sistemul imunitar să devină mai vulnerabil, iar organismul să fie mai susceptibil la bolile sezoniere.

Dată fiind această perioadă fără precedent prin care trecem (pandemia cu virusul SARS –Cov 2) este foarte important să ne ferim de orice infecție virală sau bacteriană, respectând regulile de igienă și vaccinându-ne împotriva virusului gripal.

Totodată umiditatea și schimbarea presiunii atmosferice pot atrage acutizarea unor boli cronice precum reumatismul, ulcerul gastro-duodenal sau insuficiența cardiacă.

Pe lângă covorul multicolor de frunze pe care ni-l așterne bogata noastră toamnă, mai sunt și alte plante care se scutură și care pot declanșa alergii sezoniere. De exemplu ambrozia, care începe să piardă polenul din august și până în octombrie reprezintă un alergen foarte puternic și poate fi întâlnit în zonele cu vegetație abundentă.

Oricât de tentante ar fi tumbele prin mormanele cu frunze, persoanele care au alergie la mucegai sau la acarienii de praf ar trebui să se ferească de zonele umede și acoperite de frunze căzute din copaci. De asemenea, cei care suferă de astm bronșic alergic sau non-alergic simt o înrăutățire a stării de sănătate după efort depus în aer rece sau după inhalarea de praf sau mirosuri puternice.

În concluzie, toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, iar pentru a ne bucura din plin de ea recomand câteva sfaturi de luat în calcul pentru a preveni afecțiunile la care ne predispune.

  • Îmbrăcăminte corespunzătoare vârstei – copiii și vârstnicii sunt mai susceptibili la bolile sezoniere și de aceea se recomandă o vestimentație adecvată vârstei și afecțiunilor preexistente;
  • Conservarea energiei – de regulă pot să apară stări de oboseală pe fondul unei scăderi drastice a energiei. Astenia de toamnă are în spate insomnii, depresie, lipsă de concentrare, fluctuații de apetit. Toate aceste fiind puse pe seama slăbirii sistemului imunitar. Rețeta perfectă conține odihnă cât mai multă, consumul de fructe și legume de sezon care au din plin nutrienți și antioxidanți necesari corpului în lupta împotriva bolilor sezoniere și evitarea automedicației (mai ales a antibioticelor) care ar putea distruge mai tare sistemul imunitar;
  • Evitarea locurilor aglomerate, respectarea măsurilor de igienă, spălarea pe mâini, tușitul sau strănutul într-o batistă sau în plica cotului. Sunt recomandate plimbările în aer liber, conexiunea cu natura ajutând foarte mult atât fizic cât și psihic. Toamna este anotimpul renașterii, după o vară plină de excese, este o perioadă de introspecție, de concentrare a eforturilor și a energie pe îndeplinirea obiectivelor propuse.

Uneori stau și mă întreb: ce ne-am face noi fără toamnă? Am avea doar cald și frig…prea frig pentru suflet și prea cald pentru rațiune…

Autor: Dr. Cristina Tudoroaea, medic specialist medicina de familie; medic rezident specializare geriatrie.

Postări asemănătoare

Vaccinarea împotriva gripei

Admin

Ce este insomnia și cum să obținem un somn odihnitor

Admin

Când ar trebui copilul meu să vadă un logoped?

Admin

Lasă un comentariu