Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Suferința naște caractere puternice – DizAbilitatea – un copil autonOM

A fi părintele unui copil cu nevoi speciale este o provocare  extraordinară pentru că, pe lângă lipsa manualului clasic de utilizare a oricărui copil, se mai adaugă şi alte provocări. Copiii cu dizabilităţi au nevoie de mai multă înţelegere, dar şi de mai multă disciplină, au nevoie de un echilibru între programul educativ şi cel de recuperare – lucru greu de obţinut. 

Părinţii trebuie să se lupte cu limitările, frustrările, crizele de furie ale copilului care nu poate face ce face un copil normal: e posibil să nu poată merge sau vorbi, să se frustreze enorm din cauza acestor limitări, să nu fie acceptat în colectivitate, să nu aibă prieteni, să fie respins. Şi, da, este un consum uriaş şi emoţional, dar şi de resurse de timp şi bani. 

Mai mult decât atât, un părinte al unui copil cu dizabilităţi trebuie să fie puternic pentru copilul lui, să fie echilibrat şi să ştie să îşi adune rapid sufletul făcut bucăţele la auzul unui diagnostic sau în faţa unui refuz al societăţii. Trebuie să aibă speranţă că, totuşi, copilul lui se va putea integra. Într-o zi…

Însă suferința naște cele mai puternice caractere și cele mai bune inițiative. În loc să-şi plângă de milă din cauza încercării prin care trece, Mihaela Lupu a luat hotărârea de a-l salva nu doar pe fiul ei, diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă, ci şi pe alţi copii afectaţi de aceeaşi condiţie medicală. Așa s-a născut asociația „Mă Bucur de Viață.” Mihaela Lupu a organizat ceea ce este acum singurul centru regional special destinat recuperării copiilor cu afecţiuni neuropsihomotorii. În cadul centrului copiii beneficiază de ședinte de kinetoterapie, Vojta, terapie ocupațională, logopedie, integrare senzorială.

La un an de la începerea activității Centrului Regional de Recuperare „Vasile Andrei”,  Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață”  implementează un nou proiect finanțat de Active Citizens Fund (ACF): DizAbilitatea – un copil autonOM.

În cadrul programului sunt selectați 20 dintre cei mai marginalizați și vulnerabili copii cu dizabilități și ai căror părinți, aflați într-o situație socială și economică precară din cauza pandemiei, nu își mai permit să achite costul terapiilor, oricât de mult ar fi el redus prin oferta asociației. În cadrul centrului de recuperare acești copii vor beneficia de ședinte de kinetoterapie, terapie Vojta, terapie ocupațională, logopedie, integrare senzorială. De asemenea, părinții vor beneficia de o formare de bază pentru a evita un nou episod de regres al achizițiilor făcute în terapie de către beneficiari, în cazul în care situația epidemiologică îi va împiedica să vină la centrul de recuperare. 

De asemenea, prin transferarea acestor cunoștințe către părinți îi vor ajuta, în cazul unei crize, să nu reia eforturile psihologice, financiare, sociale de la un punct de regres, ci să avanseze cu recuperarea copilului pentru integrarea sa socială. Aparținătorii vor fi prezenți și vor învăța în mod direct care sunt exercițiile de recuperare utile copilului, cum le poate realiza singur, care sunt echipamentele necesare implementării acestora.

A avea un copil cu dizabilităţi este, cu siguranţă, o provocare pe care viaţa ne-o lansează fără drept de apel şi căreia, indiferent de circumstanțele în care se întâmplă, avem datoria sa ne amintim să ne bucurăm de viață. Și asta facem la centrul nostru: ne bucurăm pentru orice progres oricât de mic. Pentru că asta înseamnă viață.

Postări asemănătoare

Despre dizabilitate, cu Mihaela Lupu – director executiv ”Mă Bucur de Viață”

Admin

Amputația post traumatică – devii campion dacă mai lupţi încă o rundă

Admin

Nimic nu este imposibil – viața cu paraplegie

Admin

Lasă un comentariu