Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Sportul, parte din viața copiilor cu Sindrom Down

Înființată la începutul anului trecut, Asociația Fantasticii Down Galați are ca obiectiv principal integrarea persoanelor cu Sindrom Down şi promovarea în societate a unei imagini pozitive a acestora, creșterea calităților vieții persoanelor cu Sindrom Down precum și educarea societății civile în sensul înțelegerii optime a persoanelor cu Sindrom Down.


Domeniul practicării exercițiilor fizice a existat din totdeauna. Dar modul de practicare a fost diferit, el evoluând de la un aspect pur empiric (când se practicau acte motrice necesare existenței umane) până la aspectul actual de practicare, pe baze științifice. Astfel, copii prezintă interes pentru activități fizice, în pofida dizabilității, noi urmărind creșterea calității vieții lor, prin adaptarea unor ramuri sportive la potențialul copiilor cu Sindrom Down.


Sportul a intrat în viața copiilor cu Sindrom Down din Asociație odată cu dorința noastră de a combina terapiile standard cu activitățile sportive. Sportul pentru copiii cu Sindrom Down are un impact pozitiv asupra sănătății cât și asupra abilităților fizice și mentale. În acest sens am reușit să implementăm programe sportive adaptate în parteneriat cu Fundația Special Olympics România.


Poate că mulți își imaginează că sportul nu poate fi practicat de un copil care prezintă anumite limitări dar, din fericire, sportul adaptat pune la dispoziție oportunități de socializare, de descoperire și acceptare a performanțelor umane chiar și pentru cei cu abilități speciale. Practicarea unor ramuri sportive adaptate și implementate în grup îi învață pe copii să comunice, să devină mai sociabili și să își depășească barierele psihologice.


”Fantasticii Down pe biciclete” a fost proiectul asociației, unul câștigător, în ceea ce a însemnat participarea la Semimaraton Galați 2019, eveniment organizat de Fundația Comunitară Galați. Cu ajutorul acestui proiect am reușit să achiziționăm bicicletele atât de necesare în dezvoltarea fizică a copiilor noștri. Sportul a venit ca o completare a terapiei comportamentale, deoarece sportul disciplinează, crește încrederea de sine.
Anul acesta s-au desfășurat, la Deva, Jocurile Naționale Special Olympics România, unde delegația noastră a obținut 6 medalii: una de aur, una de argint și patru de bronz. Succesul i-a determinat pe aceiași copii să accepte noi provocări și, împreună cu alți copii din cadrul Asociației, fac parte dintr-un proiect național Special Olympics România: “Special pe patine – luăm viteză spre starea de bine!”.


Prin muncă și dăruire acești copii minunați transformă stângăcia unui “nu pot” în pași siguri spre victorie. O victorie pe care copiii cu Sindrom Down, prin imensa lor capacitate de iubire, reușesc să o transforme într-o victorie a Incluziunii.


În cazul nostru, un trai sănătos începe atunci când un părinte acceptă faptul că are un copil cu Sindrom Down. Evoluția omului se face prin acceptare. La fel și progresul fiecărui copil. Când un părinte acceptă situația copilului va ști cum să îl ajute înspre binele și dezvoltarea lui. Un Trai Sănătos înseamnă o atitudine sănătoasă.

Postări asemănătoare

Medic versus Farmacist: Dr. Ghenadie Budeci vs. Farm. Victoria Budeci

Admin

30 de ani și 15 minute în viziunea lui Ștefan Mandachi

Admin

Doi ani de ”Grow Up Galați”

Admin

Lasă un comentariu