Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Sport în scaun rulant Recomandări de exerciții care pot fi făcute de acasă, din poziția așezat

Sportul este unul dintre ingredientele unei vieți bune și împlinite, indiferent de vârstă. Pe lângă faptul că ne ajută să ne menținem sănătoși și activi, sportul contribuie la o stare generală de bine. Așadar, beneficiile lui se reflectă atât în plan fizic, cât și în plan psihic și chiar social.

Este dovedit că sportul ajută în procesul de recuperare care urmează după un traumatism sau o boală. În cazul persoanelor cu leziuni medulare și nu numai, exercițiile fizice reprezintă o componentă importantă a programului de recuperare activă pentru viață independentă. De aceea, Motivation include în activitățile sale informații și sesiuni de sport adaptat pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante. Un program personalizat de exerciții ajută nu doar la menținerea sănătății, ci și la realizarea unor acțiuni importante pentru un trai independent: deplasarea independentă în scaun rulant, transferul în și din scaunul rulant, îmbrăcat, încălțat și altele.

Având în vedere măsurile de distanțare din perioada pandemiei, dar și vremea rece, echipa Motivation recomandă o serie de exerciții de întreținere care pot fi făcute de acasă, din poziția așezat, de utilizatorii de scaune rulante și nu numai, în această perioadă. În cele ce urmează vom descrie beneficiile mișcării și câteva lucruri de care e bine să țină cont fiecare persoană atunci când face sport.

Exemple de exerciții care pot fi făcute de acasă din poziția așezat pot fi văzute pe canalul de Youtube al Fundației Motivation România, accesibil scanând codul QR, sau în aplicația #MotiActiv, care poate fi descărcată gratuit din GooglePlay și AppStore.

Beneficiile sportului

Respectarea unui program de exerciții, recomandate de un specialist, poate contribui la dezvoltarea mai rapidă a unor deprinderi și funcții, cum ar fi coordonarea, echilibrul și forța, flexibilitatea, dexteritatea și rezistența. Un alt efect al practicării sportului este creșterea mobilității articulare. Tot în plan fizic, sportul ajută la întărirea musculaturii și la mai buna funcționare a inimii și a întregului sistem cardio-respirator. La persoanele care au spasticitate, exercițiile contribuie și la reducerea acesteia. În plus, un program eficient de sport contribuie la arderea grăsimii și reglarea greutății corporale.

Dacă ne referim la beneficiile sportului în plan psihic, este dovedit că acesta contribuie la detensionare, relaxare, reducerea stresului, a anxietății și scade riscul de depresie. După exercițiile fizice, creierul eliberează endorfine, care dau bună dispoziție, iar corpul produce serotonină – hormonul fericirii. În plus, sportul îmbunătățește considerabil concentrarea. Prin descoperirea și dezvoltarea abilităților, la fel ca prin depășirea limitelor, sportul contribuie la creșterea încrederii în forțele proprii și, implicit, a stimei de sine. Pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante, sportul duce adesea la depășirea unor prejudecăți legate de limitele asociate dizabilității. Satisfacția performanței are si ea un impact pozitiv la nivel emoțional și mental.

Cercetările sugerează că până și o singură sesiune de exerciții fizice crește producția de antioxidanți, de aceea e important să găsim modalități de a exersa chiar și în condiții de distanțare socială. Exercițiile fizice obișnuite au mult mai multe beneficii pentru sănătate decât ne putem imagina, iar protecția împotriva bolilor respiratorii severe este doar unul dintre numeroasele exemple.

În plan social, sportul le oferă tuturor celor care îl practică – fie că vorbim despre exerciții individuale sau sport de echipă – prilejul interacțiunii cu alți oameni, cunoașterea experiențelor acestora, purtarea unor discuții și împărtășirea unor valori comune.

Sportul este o modalitate excelentă de incluziune a persoanelor cu dizabilități și de demonstrare a abilităților acestora;aduce oamenii împreună și contribuie la o perspectivă centrată pe individ, pe persoană, nu pe dizabilitate.

Câteva aspecte de care să țineți cont

Sunt câteva aspecte importante atunci când vine vorba de mediul în care exersați și de pregătirea programului de sport. Așadar, înainte de a vă apuca de exercițiile fizice, este recomandat:

 • să vă asigurați că purtați îmbrăcăminte cât mai lejeră;
 • să vă asigurați că nu luați o masă bogată cu cel puțin 2 ore înainte de a face sport;
 • să goliți vezica, ca să nu aveți accidente sau să simțiți disconfort pe parcurs;
 • să aveți spațiu suficient în camera în care efectuați exercițiile, ca să nu vă loviți de obstacole în timp ce exersați;
 • să alegeți exercițiile potrivite pentru voi, în funcție de echilibru, forță, abilități;
 • să începeți orice program de program de sport cu exerciții de încălzire și să îl încheiați cu cele de relaxare/ stretching-ul de final, pentru recuperare și relaxare musculară;
 • să vă hidratați pe parcursul programului de exerciții;
 • să știți că este recomandat să vă opriți dacă apar amețeli, durere intensă, greață, senzație de sufocare:
 • să vă dozați efortul și să nu forțați;
 • să recunoașteți simptomele de disreflexie autonomă (dureri de cap, transpirații puternice deasupra nivelului leziunii, inroșirea pielii, hipertensiune arterială/ puls scăzut-sub 60 de bătăi pe minut, amețeli) și să vă opriți în cazul în care acestea apar.

Tipuri de exerciții care se pot face de acasă

Exercițiile pentru îmbunătățirea echilibrului se fac în general la marginea patului. Un lucru de care e bine să țineți cont este să fiți încălțați, iar tălpile să atingă solul sau o suprafață de sprijin. Dacă aveți nevoie de susținere, asigurați-vă că este cineva lângă voi ca să vă asiste, ca să nu cădeți în față sau în lateral. Pentru acest tip de exerciții, vă ajută să aveți la îndemână un baston pentru exerciții de echilibru sau o coadă de mătură și o minge.

Orice program de sport trebuie să înceapă
cu exerciții de încălzire a musculaturii și să se încheie cu exerciții de relaxare/ stretching.

Exercițiile pentru încălzire au rolul de apregăti organismul pentru efort. De asemenea, ele reduc riscul apariției accidentărilor și previn întinderile sau rupturile musculare, precum și întinderile sau luxațiile la nivelul articulațiilor. Exercițiile pentru încălzire sunt recomandate zilnic, în fiecare dimineață.

Exercițiile pentru tonifierea musculaturii trebuie începute folosind greutăți cât mai mici. Contează mai mult numărul de repetări corecte, decât greutatea folosită. De asemenea, trebuie să le executați cât mai corect, folosind mișcări ample și controlate. În general, se recomandă execuția a câte trei serii de exerciții pentru creșterea forței și îmbunătățirea tonuslui muscular, fiecare având câte 10-12 repetări. Este important să vă acordați timp de odihnă între seriile de exerciții – aproximativ 1 minut.

Pentru acest tip de exerciții, vă ajută să aveți la îndemână gantere sau, în cazul persoanelor cu tetraplegie și mobilitate afectată la nivelul mâinilor, seturi de greutăți care se leagă cu arici/ scai la încheietura mâinii. Greutatea acestora variază între 0.5 și 3 kg, în funcție de nivelul de pregătire. De asemenea, puteți folosi benzi elastice de diverse rezistențe.

Exercițiile de relaxare/stretching și respirație trebuie să încheie fiecare program de sport. Ele sunt importante pentru că:

 • relaxează musculatura după efort;
 • previn apariția febrei musculare;
 • ajută la recuperarea organismului;
 • ameliorează durerea;
 • cresc flexibilitatea;
 • cresc rezistența.

Progresul îl veți vedea pe parcurs, așa că trebuie să fiți consevenți în a face sport și să nu uitați ca fiecare va progresa în ritmul lui, nu există o rețetă unică. Este important să fiți echilibrați, așa că, între zilele de gimnastică este indicat să faceți pauză cel puțin o zi. Atenție, însă, să nu faceți pauze prea lungi, deoarece acestea duc la pierderea achizițiilor acumulate.

Performanță prin sport

Persoanele utilizatoare de scaune rulante pot practica diferite sporturi individuale sau de echipă – de la alergare în scaun rulant, la tenis adaptat, tir cu arcul, înot, până la handbal sau baschet în scaun rulant. De asemenea, deplasarea în scaun rulant, în sine, ajută la menținerea unui stil activ și la menținerea sănătății – fie că e vorba de alergare sau de o plimbare în parc.

Un exemplu, în ceea ce priveste puterea mobilizatoare a sportului este #TeamMotivation, echipa incluzivă a Fundației Motivation România, care reunește persoane cu și fără scaune rulante la purtător. Membrii #TeamMotivation iau startul la diferite evenimente de alergare și ciclism din țară – București, Galați, Cluj-Napoca, Făgăraș – împreună. Scopul lor este să promoveze beneficiile sportului, abilitățile persoanelor cu dizabilități și să strângă fonduri pentru programele derulate de Motivation în sprijinul persoanelor cu dizabilități.

Un alt exemplu edificator este cel al lui Ciprian Lupu, primul pilot auto utilizator de scaun rulant din țară, licențiat de Federația Română de Automobilism Sportiv. Alături de echipa de la Napoca Rally Academy – colegii și mentorii săi, Ciprian și-a început cariera în motorsport în anul 2018 și, în prezent, participă la etapele Campionatului Național de Viteză în Coastă și ale Campionatului Național de Raliu. Disciplina, motivația puternică și eforturile sale l-au făcut să devină prima persoană cu tetraplegie din istorie care a obținut titlul de campion național la raliu, la categoria debutanți, în anul 2021. Performanța sa nu doar că marchează o premieră mondială, ci are un rol important pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități și societate în general – contribuie la reducerea atitudinilor negative față de persoanelor cu dizabilități și la combaterea prejudecăților asociate persoanelor cu dizabilități. Despre parcursul său, Ciprian scrie pe site-ul său – https://www.ciprianlupu.ro/, și pe pagina de Facebook – Ciprian Lupu – Driven by Passion.

Mai multe articole și informații despre sportul adaptat și modalități de menținere a unui stil de viață activ pentru persoanele cu dizabilități puteți citi în aplicația mobilă MotiActiv, dezvoltată de Fundația Motivation România. Motiactiv poate fi descărcată gratuit din GooglePlay, pentru dispozitivele cu sistem de operare Android: http://bit.ly/MotiActiv și din AppStore, pentru dispozitivele cu sistem de operare iOS: https://bit.ly/AppStore_MotiActiv.Articol pregătit de:
Erika Garnier, Costin Dumitru, Theodor Ibănescu – Fundația Motivation România

Surse:

 1. SCI Action Canada: Active Homes: Home Strength Training Guide for People with Paraplegia, 2011
 2. SCI Action Canada: Active Homes: Home Strength Training Guide for People with Tetraplegia, 2012
 3. www.neurosciencenews.com: COVID-19: Exercise may protect against deadly complication

Postări asemănătoare

Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?

Admin

Leacuri bătrânești pentru afecțiunile de sezon

Admin

Cum recunoaștem lipsa vitaminelor din organism

Admin

Lasă un comentariu