Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Sfaturi esențiale pentru seniori în sezonul estival

Odată cu sosirea verii, pe lângă bucuria și ușurarea cu care întâmpinăm această perioadă de relaxare și de revenire timidă la normal, trebuie să ne amintim și de efectele mai puțin plăcute ale sezonului cald, care deși pentru unele persoane pot părea inofensive, pentru vârstele extreme – cum ar fi copiii și vârstnicii – pot avea repercusiuni severe.

Expunerea la temperaturi ridicate poate determina o varietate de manifestări care au la bază alterarea mecanismului de reglare a temperaturii interne. Preexistența unor boli cronice (pulmonare, cardiace, renale, obezitate, diabet zaharat) asociate și cu o serie de factori individuali (nuanța deschisă a pielii, vârsta mică sau înaintată etc.) duc la o scădere a toleranței la căldură și, implicit. la suferința organismului.

Deți cu toții iubim vara și ne bucurăm nespus de tot ce ne poate oferi, de la zilele lungi și însorite, ploile calde și scurte, fructele dulci și proaspete, și până la schimbarea în bine a stării de spirit, totuși nu trebuie să uitam să ne protejăm de efectele directe ale acțiunii soarelui asupra corpului nostru.

Expunerea prelungită la soare poate produce insolație care se traduce prin incompetența oragnismului de a reduce natural temperatura, sistemul de răcire neputând să țină pasul, se produce o epuizare termică manifestată prin cefalee (durere de cap), grețuri, vărsături, frisoane, crampe musculare, oboseală și chiar pierderea conștienței.

Lipotimia (leșinul) din cauza căldurii este o consecință a incapacității sistemului circulator de a compensa vasodilatația periferică și deshidratarea,poate surveni la orice vârsta dar mai predispuși sunt cei cu boli cardiace sau cu afecțiuni ale circulației periferice.

Pielea reprezintă primul organ supus la radiațiile UV și, cu siguranță, măcar o dată în viață fiecare dintre noi a suferit de arsuri solare. Ele sunt de mai multe grade, începând de la gradul 1 – când este afectat doar stratul superficial al pielii, care devine roșu, edemațiat și dureros dar care se vindecă în 2-5 zile și nu lasă cicatrici și până la arsuri de grad mare, care interesează straturile profunde ale pielii, se însoțesc de vezicule și bule, prezintă risc crescut de infecție și uneori este necesara intervenția medicului.

Organismul uman poate suferi în timpul caniculei prin pierdere de apă și electroliți sau prin colaps circulator; indiferent de vârsă , efectele sunt aceleași dar cei mai vulnerabili sunt copiii și persoanele în vârstă. Pentru cei din urmă, protecția tebuie ajustată și în funcție de bolilie asociate și condițiile preexistente.

După cum știm cu toții, persoanele în etate sunt fragile dar prețioase, deoarece poartă cu ele istoria întregii propriei vieți din care fac parte copiii, nepoții și alte persoane din jurul lor. Vârstnicii sunt comori prețioase și izvoare nesecate de înțelepciune, de experiență, și de aceea trebuie apreciați și îngrijiți cu o atentie specială.

Voi recomanda câteva sfaturi generale dar și specifice sezonului estival pentru seniorii noștri

  • În primul rând, se recomandă purtarea măștii în continuare în spațiile închise sau acolo unde nu se poate menține distanțarea socială, indiferent dacă există sau nu imunizare naturală sau prin vaccinare.
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos prin consum mai mare de fructe și legume și mai scăzut de grăsimi și mâncăruri procesate. Dacă nu este ținută sub control, o nutriție inadecvată poate duce la anemie și la slăbiciune musculară, care pot fi foarte ușor trecute cu vederea și puse pe seama înaintării în vârstă, avâand astfel o scădere a calitatii vieții.
  • Menținerea mobilității și îmbunătățirea flexibilității prin efectuarea de exerciții fizice adaptate condițiilor și nevoilor fiecăruia. Un program zilnic de exerciții poate avea efecte pozitive atât asupra sănătății fizice cât și psihice, ajută la menținerea greutății, previne diferite afecțiuni ce vin odată cu vârsta dar și aduce o stare generală de bine.
  • Evitarea expunerii excesive la soare, între orele 11:00 și 18:00, amânarea pe cât posibil a activităților ce necesită deplasare pe distante lungi sau a activităților solicitante precum grădinărit, sport etc. De preferat ar fi ca aprovizionarea cu alimente sau rezolvarea altor nevoi să se facă până în ora 10:00 dimineața sau după ora 19:00, în acest interval în care soarele este cel mai periculos, se recomandă purtarea de pălării. Șepci sau eșarfe de culori deschise, hainele să fie din fibre naturale care lasă pielea să respire, folosirea aparatelor de aer condiționat, setate doar cu 5 grade mai puțin față de temperatura din exterior, hidratare cu cel puțin 2l de apă pe zi, odihnă, dușuri călduțe și consum de fructe și legume crude.
  • Evitarea arsurilor solare și prevenția cancerului de piele. Odată atinsă o anumită vârstă, pielea își pierde din elasticitate, devine subțire, uscată și mai vulnerabila la acțiunea factorilor din mediu înconjurător. Pentru protecție împotriva razelor UV, medicii dermatologi recomandă folosirea unor creme cu un anumit factor de protecție solară (SPF) corespunzător vârstei și condițiilor asociate.
  • Atenție! Un SPF crescut – de exemplu 50% – nu ne permite o expunere prelungită la soare! Razele UV tot pătrund la nivelul pielii, indiferent de metoda de fotoprotecție, diferența fiind făcută de reactivitatea organismului ca și durată. Astfel, expunerea timp de mai multe ore la soare, cu protecție, poate avea efecte mult mai nocive asupra corpului, față de o singura oră de bronz, fără niciun tip de protecție.
  • Pentru a-i ajuta pe vârstnici să se bucure cât mai mult de această etapă a vieții, în primul rând trebuie să cunoaștem anumite aspect esențiale ale procesului de îmbătrânire, să identificam fiecare treaptă a declinului fiziologic și să acționăm mai întâi preventiv și apoi curativ.

Autor: Dr Cristina Tudoroaea – Medic Specialist Medicină de Familie, medic rezident specializare Geriatrie

Postări asemănătoare

Gripa – Istorie, Cifre și Statistici

Admin

Când ar trebui copilul meu să vadă un logoped?

Admin

Automedicația, o ”tradiție” în rândul românilor

Admin

Lasă un comentariu