Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Premieră în sănătatea gălățeană – Investiții substanțiale pentru Secția de Cardiologie Intervențională

Prin inițiativa și suportul Consiliului Județean Galați s-a reușit ca orașul Galați să apară pe harta centrelor de cardiologie intervențională!

1. Cardiologie intervențională la Galați – o necesitate, o ambiție a Consiliului Județean sau o viziune pentru viitor?

Este, în primul rând, o mare necesitate, pentru că numărul celor cu probleme cardiace a crescut în ultimii ani, iar fiecare secundă este vitală în salvarea vieții. La Galaţi, în cadrul Spitalului Judeţean, se pot monta stenturi şi stimulatoare cardiace. Atunci când vorbim de înfundarea completă a unui vas care alimentează muşchiul inimii, zona care nu primeşte sânge începe să moară treptat, iar după un anumit timp procesul este ireversibil. În cazul unui infarct miocardic, dacă stentul nu este montat în primele 7-10 ore, beneficiul procedurii este redus, iar pacienţii vor rămâne cu sechele. În schimb, dacă procedura este realizată repede, se poate salva foarte mult din mușchiul cardiac. Au fost şi pacienţi care au avut o revenire chiar de 100%.

Din păcate, în ultimele decenii, incidenţa cancerului, a atacului cerebral şi a infarctelor a crescut foarte mult. De aceea, la Galaţi avem o strategie de dezvoltare a unor centre regionale de diagnosticare şi tratare a acestor boli. Dezvoltarea cardiologiei intervenţionale la Galaţi face parte din această viziune pentru viitorul judeţului.

2. Avem specialiști? Se știe că dl. dr. Marinescu s-a specializat pe angiografie, care va fi componenta echipei medicale?

Din fericire, avem şi medici specialişti, tineri bine pregătiţi şi dornici de performanţă. Domnul doctor Marinescu este specializat pe montare de stenturi, iar domnişoara Luiza Nechita pe implanturi de stimulatoare cardiace. De asemenea, vom mai aduce la Galaţi, în cel mai scurt timp, alte două cadre medicale specializate în astfel de proceduri. Uşor, uşor, având în vedere că avem la Galaţi una dintre cele mai bune Facultăţi de Medicină din ţară, vom reuşi să formăm mai  multe echipe medicale specializate în cardiologie intervenţională.

3. Consiliul Județean va putea susține accesul cadrelor medicale din afara Galațiului în Centrul dedicat Cardiologiei Intervenționale ?

Acest lucru a fost deja realizat. Primele proceduri în zona de cardiologie intervenţională au fost realizate sub coordonarea unor specialişti de la Bucureşti sau Târgu Mureş, care şi-au manifestat deja dorinţa de a ne sprijini ori de câte ori este nevoie şi de a ne ajuta în crearea unui centru puternic de cardiologie intervenţională la Galaţi, care să deservească toate judeţele din această parte a ţării.  Suntem deschişi la orice colaborare care înseamnă mai bine pentru pacienţi. Suntem alături de cadrele medicale, alocăm fondurile necesare şi sprijinim necondiţionat iniţiativele care sunt în beneficiul gălăţenilor. Şi daca e să vorbim strict de cardiologia intervenţională, deja am arătat că se poate, că putem face şi noi astfel de intervenţii, astfel încât pacienţii să nu mai fie trimişi la Bucureşti sau la Iaşi. Ştiu, mă repet, dar trebuie spus că această proceduri înseamnă viaţă. Spre exemplu, în cazul problemelor de ritm cardiac nu există tratament. Singura soluţie este implantul unui stimulator cardiac. 

4. Câte intervenții preconizați că se pot efectua într-o zi cu echipa medicală actuală?

Este foarte dificil de preconizat acest lucru. Sunt foarte mulţi factori medicali care contează atunci când se ia decizia de a se monta un stent sau a se implanta un stimulator cardiac. Au fost şi zile în care s-au făcut mai multe astfel de proceduri. Din nou mă repet, avem medici buni, tineri pregătiți în marile centre din ţară şi care au o mare dorinţă de ajuta şi de a schimba în bine viaţa oamenilor. Nu sunt doar vorbe mari, ci ceea ce am constat eu în numeroasele discuţii pe care le-am purtat cu aceştia. Iar eu am mare încredere în ei. 

5. Se justifică investiția făcută, din afară spunem că şi un om dacă va fi salvat se justifică, însă performanţa se măsoară în cifre?

Nu în funcţie de bani decidem ce investiţii trebuie făcute pentru sănătatea oamenilor. Sigur că banii contează, însă viaţa oamenilor nu trebuie să aibă preţ. Performanţa trebuie măsurată în vieţi salvate, nu în calcule financiare. 

6. Poate deveni Galațiul un centru universitar performant pentru regiunea de E/SE?

 Eu cred că suntem deja un centru regional destul de puternic. Avem singura facultate de medicină din regiune, una  deja cu reputaţie, avem cel mai mare spital clinic de urgenţă din această zonă, cu specializări unice în această regiune. Pe lângă procedurile de cardiologie intervenţională, la Galaţi există şi un centru de radioterapie dotat cu accelerator liniar de particule, unde vin să se trateze de cancer pacienţi din Galaţi, Brăila, Tulcea, Focşani sau Vaslui. Mai sunt lucruri care trebuie făcute sau îmbunătăţite, însă eu cred că lucrurile s-au schimbat în bine şi că suntem pe drum cel bun.

7. Putem avea în vedere un parteneriat cu Facultatea de Medicină şi Farmacie? Vom avea rezidenți în Cardiologie Intervenţională la Galaţi? 

Facultatea de Medicină este deja aliatul şi partenerul nostru. Nu putem construi un sistem eficient şi modern fără componenta academică, fără specialiştii din medicină, fără resursa umană. Avem o colaborare excelentă cu Facultatea de Medicină, dovadă fiind chiar zona de cardiologie intervenţională. Şi da, am mare încredere că, într-o zi, şi nu una foarte îndepărtată, vom aveam rezidenţi în cardiologie intervenţională la Galaţi.

8. Ce îl determină pe Preşedintele Consiliului Judeţean Galați să îşi canalizeze energia şi resursele financiare către resuscitarea sectorului medical?

E o vorbă din popor care zice că atunci când eşti sănătos ai o mie de dorinţe, însă când eşti bolnav ai doar una – să fii sănătos. Pentru mine, sănătatea este cu adevărat o prioritate, dincolo de vorbe. De aceea, am decis să schimbăm din temelie sistemul de sănătate din Galaţi, să renunţăm la ideea că cel mai bine este să pleci în alte centre medicale. Vrem să arătăm că avem şi medici buni, poate că mai puţin vizibili ca alţii, avem şi aparatură medicală şi avem şi infrastructura necesară pentru a trata pacienţii cât mai bine şi în condiţii decente. Mai trebuie să lucrăm, cu toţii, la partea de mentalitate. Sunt unele lucruri pe care doar împreună, uniţi, le putem schimba în bine. 

9. Cardiologia intervenționala implică o perioadă importanta de recuperare medicală asistată. Unde vor efectua această recuperare pacienţii care suferă intervenţii în cadrul noului centru?

Există spaţii amenajate astfel încât pacienţii să se recupereze după aceste proceduri de cardiologie intervenţională. Însă, în acest moment, la Spitalul Judeţean investim pentru amenajarea unei secţii moderne de cardiologie intervenţională. Este o investiţie cu fonduri proprii, din bugetul Consiliului Judeţean, în valoare de aproximativ 9 milioane de lei, din care peste 60% reprezintă fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale performante.  

10. Starea de sănătate a comunităţii este o responsabilitate a sistemului medical public şi privat. Cum considerați că ar putea susţine mediul privat efortul pe care Consiliul Judeţean l-a făcut în vederea înfiinţării secţiei de Cardiologie Intervenţională la Galaţi?

Trebuie recunoscut faptul că unii agenţi economici au fost şi sunt în permanenţă alături de sistemul sanitar gălăţean, mai ales în această perioadă grea în care ne confruntăm cu pandemia de Covid. Însă, cel mai bun sprijin pe care o administraţie publică îl poate avea de la mediul privat se referă la seriozitatea şi implicarea în realizarea lucrărilor pe care le-au câştigat. Aici avem mare nevoie o implicare de 100%, de colaborare pentru binele pacienţilor şi de o calitate ireproşabilă a lucrărilor. Trebuie să înţelegem că facem totul pentru oameni, pentru părinţii, copiii sau bunicii noştri.  

Postări asemănătoare

Leacuri din tolba bunicii

Admin

Amputația post traumatică – devii campion dacă mai lupţi încă o rundă

Admin

Viața activă în scaun rulant – instruire pentru o viață independentă

Admin

Lasă un comentariu