Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Politica și medicina – rețeta care salvează vieți, interviu cu Dr. Georgia Mocanu

Există, în rândul populației, o eternă întrebare: „Ce le mai trebuie și ăstora să facă politică ?”

Iată o expresie negativă, adesea însoțită de grimase de neîncredere, uneori chiar de ură.

Eu sunt medic. Sunt și politician, e adevărat, nu de foarte multă vreme.

Dacă ar fi să spun câte ceva despre mine, aș începe prin a spune că sunt femeie, mamă, medic psihiatru și, în momentul de față, consilier județean.

Am primit de multe ori aprecieri ca medic, făcându-mi meseria așa cum cred că ar trebui să si-o facă oricine, în orice profesie: cu responsabilitate! Dar am primit și multe reproșuri, jigniri chiar, pentru că am ales calea politicii, că „am trădat” meseria, că am intrat în vreo „gașcă” de interes pentru vreun câștig propriu.

Acum am ocazia să spun de ce alegem, unii dintre noi, această cale – a asocierii meseriei noastre cu o opțiune politică activă.

Medicina reprezintă în mod cert marea mea pasiune, altfel nu cred ca aș fi putut să profesez cu atâta drag! Îmi place să fiu medic, să stau de vorbă cu pacienții, să îi „vindec pe jumătate” încă din cabinet. Îmi place să le aud ofurile, să descopăr cauza necazurilor, să îi redau societății așa cum se știau ei la început. Am hotărât să fac asta cu mulți ani înainte, pe când eram foarte slab remunerați, comparativ cu orice altă categorie socială.

Nu am ales medicina pentru bani, așa cum nici o mare parte dintre colegii mei nu au făcut-o. Poveștile acelea care relatau cum un rezident nu are bani nici de transport sunt reale, le-am trăit pe pielea mea.

Nu e ușor să fii psihiatru, cum nu e ușor să fii orice alt fel de medic. Dar mintea omului oferă mereu surprize, atât pentru pacient, cât și pentru terapeut. Nu de puține ori mi-a fost dat să aud: „Nu aș fi crezut niciodată că voi gândi așa!” sau: „Mă sperie propriile mele gânduri!”, și exemplele ar putea continua.

Realitatea este că suferința psihică a omului este foarte greu de îndurat. Să te trezești dimineața fără să te mai simți parte din viața asta, să nu îți găsești nicio bucurie, să vezi totul în negru și să simți că nu mai poți continua, este îngrozitor! Să vezi cum gândurile nu te mai ascultă, cum nopți la rând nu închizi un ochi, pentru ca a doua zi să fii nevoit să o iei de la capăt … Este greu! Este neînchipuit de greu!

Psihiatrul este pentru pacientul său și părinte, și prieten, și preot, și psiholog. Este, practic, ultima speranță în fața deznădejdii. Iar aici intervin măiestria medicului, puterea lui de înțelegere, empatia, capacitatea de a citi dincolo de ceea ce aude doar din vorbe. Pentru că, dacă un alt medic poate face investigații specifice pentru a diagnostica, psihiatrul nu poate despica mintea pacientului pentru a vedea ce substanțe mai sunt, sau nu, acolo. Totul e bazat pe observație, pe înțelegere, susținute de ore întregi de documentare.

Dar, revenind la titlul articolului: De ce politică?

Pentru că uneori constați că nu e de ajuns să fii doar medic.

Datorită intrării unor medici în rândul politicienilor s-au născut facultăți de medicină (cea de la Galați e un exemplu bun), s-au construit spitale, s-au dat legi în beneficiul pacientului. Căci cine cunoaște mai bine problemele unui întreg sistem, cel medical, dacă nu chiar cei care îl constituie?

Atunci când non specialiștii au încercat să coordoneze sistemul medical, au apărut eșecurile. Și exemple ar fi multe, dar nu are rost să mai fie amintite acum.

Ca medic, știi că trebuie să faci mai mult. Întâi încerci doar din postura profesională în care te afli. Ai o idee, așa cum am avut eu ideea centrului de paliatie de care Galațiul are atâta nevoie, dar de care nu a fost nimeni interesat. Am prezentat proiectul la congrese medicale, am vorbit cu specialiști, am evidențiat nevoia județului de a avea un loc unde să fie îngrijiți pacienții în stadii terminale; toți au fost de acord cu mine. Dar ajutorul nu a venit.

Iar ca ultimă soluție, m-am orientat către forțele politice. Evident că am ales un partid de dreapta, cel mai vechi partid din România, ba chiar din Europa. Pentru că, dacă nu știați, Partidul Liberal este cel mai vechi partid de pe actuala scenă politica din Europa.

Datorită intrării mele în partid, proiectul meu a devenit cunoscut publicului. Am înaintat cu el, ideea a fost agreată și la nivel administrativ și cu siguranță că va ieși ceva bun și mai ales folositor, până la urmă. Poate nu neapărat cu mine ca autor, dar indiferent de cine își va pune semnătura pe această realizare, centrul de paliatie, important este că se face ceva pentru pacienți și pentru aparținătorii lor.

Însă ca politician, am ocazia să fac mai mult, mai ales că provin exact din rândul celor ce muncesc efectiv în domeniul medical. Putem găsi soluții pentru probleme dificile, ce macină din interior lumea medicală: lipsa de mașini pentru serviciul de ambulanță, lipsa căldurii în sediul ambulanței (de 3 ani), lipsa de personal, lipsa diverselor specialități in unități medicale, un exemplu fiind nou înființata secție ATI, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, identificarea fondurilor pentru reabilitări de secții.

Sunt multe lucruri asupra cărora un politician trebuie să se aplece și să găsească soluții. Nu este vorba despre un singur om, așa cum cu ușurință s-ar putea crede. Este vorba despre o echipă de specialiști, care propune proiecte, găsește soluții, votează bugete.

Și știu că întotdeauna lumea politică va fi mai degrabă blamată, pe bună dreptate sau nu, iar oamenii care o formează, mai mult sau mai puțin agreați de public. Dar trebuie să acceptăm cu toții faptul că, fără factorul politic, niciun sistem nu poate funcționa. Iar ca să funcționeze, are nevoie de oamenii care îl cunosc, care au profesat în domeniul respectiv, care știu exact cu ce se confruntă.

Iar ca să faci politică, medic fiind, înseamnă un efort suplimentar considerabil, în schimbul căruia nu obții beneficii materiale. Un medic care muncește în spital, care face gărzi, care consultă și la cabinet particular, nu face ceva extraprofesional pentru bani. Niciodată!

Scopul rămâne cel pe care și l-a însușit – mi l-am însușit de când am intrat în meseria asta, și anume BINELE PACIENTULUI! Iar dacă pentru asta trebuie să depun un efort imens, să nu mai am timp liber, să mă rup de multe mici plăceri ale vieții, o voi face mereu!

Postări asemănătoare

Suferința naște caractere puternice – DizAbilitatea – un copil autonOM

Admin

Medic versus farmacist: Dr. Mihai Mutica vs. Farm. Dionisie Malaxa

Admin

Galați 4X4 în sprijinul comunității din județul Galați

Admin

Lasă un comentariu