Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Medic versus farmacist: Dr. Darwich Barkal vs. Farm. Julianna Barkal

Este bine cunoscut faptul că perspectivele medicilor diferă, în unele situații, de cele ale farmaciștilor. Deși fac front comun pentru starea de bine a pacienților, au uneori păreri și abrogări atât de diferite. I-am adus, așadar, față în față!


1. Cum ați îmbunătăți relația pacient-medic-farmacist?

Dr. Barkal: După părerea mea, îmbunătățirea relației pacient-medic-farmacist se obține printr-o mai bună comunicare dintre aceștia, de aceea acum avem și farmacistul clinician, care este consilierul medicului și farmacistului în domeniul farmaco-terapiei.

Farm. Barkal: Această relație este necesară pentru succesul tratamentului. Îmbunătățirea ei necesită creșterea încrederii între toate cele trei categorii implicate pentru că medicul diagnostichează și prescrie o linie de tratament, farmacistul la rândul lui eliberează medicamentele și oferă sfaturile necesare pentru a le utiliza pentru că el posedă cunoștințele necesare despre medicament, de la preparare până la toxicitate și reacții adverse.

2. Reprezintă preparatele magistrale o soluție pentru individualizarea tratamentului în “medicina viitorului”?

Dr. Barkal: Da. Rețeta magistrală concepută în scopul personalizării tratamentului vine cu o gamă largă de beneficii nu numai pentru pacient, dar și pentru medic, deoarece crește eficiența tratamentului prin eliminarea unor substanțe care ar putea provoca reacții adverse la anumite categorii de bolnavi, ajustarea dozelor (de exemplu, în pediatrie) sau asocierea unor principii active care nu sunt prezente în medicamentele fabricate de industria farmaceutică.

Farm. Barkal: Categoric DA, cum fiecare pacient este “unic”, rețeta magistrală concepută în scopul individualizării terapiei vine cu o gamă largă de beneficii crescând calitatea și eficiența tratamentului. Substanța sau substanțele active din rețetă pot fi ajustate în ceea ce privește doza, forma de administrare, toleranța etc.

3.Dacă ar fi să punctați un lucru care v-a fost de folos în cariera, care ar fi acela?

Dr. Barkal: Educația primită la ”Facultatea de Medicină din Cluj ”, dar mai ales educația obținută în cursul formarii mele ca specialist la Spitalul “Dominic Stanca”, unde am avut mentori care m-au marcat pe viață și care reprezintă exemplul după care mă ghidez și azi în viața profesională.

Farm. Barkal: Adaptabilitatea și poliglotismul care m-au ajutat să mă descurc cu o gamă largă de pacienți, ajutându-i să înțeleagă mai bine terapia pe care o urmau.

4. Cu cât la sută s-ar reduce interacțiunile medicamentoase prin strânsa legătură medic-farmacist?

Dr. Barkal: Nu cred că se poate estima un procent, dar o colaborare mai strânsă între specialiștii din domeniul sănătății ar fi în avantajul tuturor, fie el medic, farmacist sau pacient.

Farm. Barkal: Foarte mult, deoarece farmacistul la eliberarea prescripției are ocazia să analizeze medicația pacientului și să identifice potențialele interacțiuni. Mulți pacienți pe lângă medicamentele prescrise mai folosesc și suplimente, iar o relație strânsă intre medic și farmacist ar putea reduce procentul interacțiunilor și efectelor adverse posibile, între medicamentele prescrise și aceste suplimente.

5. Samuel Izsak afirma: “primul farmacist a fost medic sau primul medic a fost farmacist!” Ce părere aveți?

Dr. Barkal: Boala a preexistat apariției omului pe Pământ. Primii tămăduitori erau vraci, șamani, preoți, alchimiști care foloseau misticismul, natura și plantele pentru a tămădui. În antichitate nu exista o delimitare între aceste două profesiuni, aceasta a apărut abia cu Hipocrate, care este considerat părintele medicinei și întemeietorul profesiei de medic.

Farm. Barkal: Atât egiptenii cât și romanii sau grecii din antichitate aveau tămăduitorii lor care erau atât medici cât și farmaciști pentru că-și preparau singuri remediile. Vechii eleni au creat și figuri de zei tămăduitori ca Apollo sau Esculap. Diferențierea între cele două profesii s-a făcut mai tărziu în timpul istoriei, dar o puternică interdependență între cele două profesii a existat întotdeauna și există și azi.

6. Ce au în comun aceste profesii? Ce le deosebește?

Dr. Barkal: Ambele profesii au ca scop final găsirea celui mai bun mod de a trata boala. Metodele diferite de abordare a tratamentului sunt cele care le deosebesc.

Farm. Barkal: Au în comun grija pentru binele pacientului. Le deosebește modul în care își exercită această grijă. Medicului îi revine rolul de a diagnostica boala și de a prescrie tratamentul, iar rolul farmacistului este de a elibera medicamentele și de a da pacientului toate informațiile necesare pentru ca tratamentul să aibă succes.

7.Caracterizați în câteva cuvinte medicul din prisma farmacistului, farmacistul din prisma medicului și medicul și farmacistul din prisma bolnavului

Dr. Barkal: Farmacistul este profesionistul care consiliază medicul și bolnavul în scopul optimizării eficacității tratamentului. Medicul și farmacistul din prisma bolnavului: sunt profesioniștii la care apelează pentru alinarea suferințelor și vindecarea bolilor.

Farm. Barkal: Medicul, prin formarea sa, este profesionistul care stabilește diagnosticul, prognosticul și tratamentul. Iar din prisma bolnavului, medicul și farmacistul sunt specialiștii care-i asigura tratamentul optim.

Postări asemănătoare

Pentru copiii cu Sindrom Down, nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi

Admin

Mama unui înger cu Sindrom Down

Admin

Omul din spatele binelui, Alina Buzia

Admin

Lasă un comentariu