Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Medic versus Farmacist: Dr. Alin Tatu vs. Farm. Diaconu Camelia

Este bine cunoscut faptul că perspectivele medicilor diferă, în unele situații, de cele ale farmaciștilor. Deși fac front comun pentru starea de bine a pacienților, au uneori păreri și abrogări atât de diferite. I-am adus, așadar, față în față!

  1. Cum ați îmbunătăți relația pacient-medic/farmacist?

Dr. Tatu: Ca orice tip de relație, relația interumană este dintotdeauna foarte complexă, implicând factori emoționali, de comunicare, acceptare, empatie și solidaritate. Comunicarea continuă și empatică este cea mai buna metodă de îmbunatățire a acestei relații.

Farm. Diaconu: Din experiență, pot afirma că colaborarea medic-farmacist, la nivel universitar, dă roade. Nu cred că putem vorbi despre “o formulă ideală de lucru”, dar comunicarea reală și colaborarea bazată pe competențe, la toate nivelurile, fie că ne referim la patul bolnavului sau la cabinetul medical sau farmacie, cred că ar fi benefică pentru toate părțile, primordial pentru pacient ca beneficiar al actului medical.

2. Reprezintă preparatele magistrale o soluție pentru individualizarea tratamentului în “medicina viitorului”?

Dr. Tatu: Preparatele magistrale au fost, sunt și vor fi o soluție foarte bună pentru nevoile pacienților. Ele se pot adapta la cerințele patologiei individuale și foarte important, în contextul cercetărilor din Universitate sau Doctorate. Multe dintre topicele ce sunt utilizate inițial pentru a putea fi observate, comparate cu medicația existentă și reprezintă singura tipologie de medicație disponibilă în fazele incipiente ale observațiilor clinice. Abia apoi formulele se pot regăsi sau nu în tratamente aplicabile prin procesare farmaceutică industrială, în funcție de validarea experimentală și omologarea instituțională.

Farm. Diaconu: Pentru că ar trebui să vorbim de “bolnavi” și nu de “boli”, preparatele magistrale ar trebui să reprezinte soluția în individualizarea tratamentului. Din păcate, preparatele magistrale au pierdut teren în favoarea preparatelor tipizate; poate că “medicina viitorului”, prin efortul concertat al farmaciștilor și medicilor, le va reda locul cuvenit.

3. Dacă ar fi să punctați un lucru care v-a fost de folos în carieră, care ar fi acela?

Dr. Tatu: Maeștrii mei de la care am învățat răbdarea, rigoarea, analiza au fost sprijinul cel mai de folos în cariera profesională dermatologică. De asemenea familia mea, părinții mei care au fost permanent alături în momentele decizionale importante ale carierei.

Farm. Diaconu: Ca farmacist, m-aș raporta la cei 2 ani petrecuți în mediul rural, înainte de 1990, după terminarea stagiaturii, perioadă care mi-a demonstrat din plin că pacienții au nevoie de noi, ca oameni și specialiști, nu numai de “medicamentele noastre”.

4. Cu cât la sută s-ar reduce interacțiunile medicamentoase prin strânsa legatură medic-farmacist?

Dr. Tatu: Interacțiunile medicamentoase pot avea loc independent de legătura medic –pacient. Dacă ne referim la posibila evitare a interacțiunilor exprimate în reacții adverse nedorite, această comunicare are un rol esențial ce nu poate fi cuantificat în procente. Să nu uităm de specialitatea de farmacie clinică. Farmacistul clinician, ce aproape este inexistent în peisajul medical spitalicesc din România ar avea un rol covârșitor în a evita punctual situații de incompatibilități sau interacțiuni medicamentoase.

Farm. Diaconu: Interacțiunile medicamentose reprezintă o sursă majoră de “accidente” dar și de “eșecuri terapeutice”, mai ales în situații de polimedicație. Comunicarea este cheia succesului pentru stabilirea profilului de siguranță al tratamentului instituit și mă refer aici atât la comunicarea medic-farmacist-pacient cât și la comunicarea/transmiterea către autoritatea competentă a reacțiilor adverse depistate la medicamente, prin intermediul “Fișei de raportare a reacțiilor adverse la medicamente”, fișă disponibilă/pe sita ANMDMR, atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății cât și pentru pacienți sau aparținătorii acestora.

5. Samuel Izsak afirmă: “primul farmacist a fost medic sau primul medic a fost farmacist”. Ce părere aveți?

Dr. Tatu: Primii tămăduitori au fost și medici și farmaciști. În timp, procesul educațional și conceptele de supraspecializare și nișare au căpătat locul bine meritat, fără a exclude colaborarea esențială interdisciplinară.

Farm. Diaconu: Primii practicanți ai “artei vindecării” au fost doi în unul, pentru că tratau suferințele comunității cu leacurile avute la îndemână, empiric și însoțite de practici mitomagice; mult, mult mai târziu cele două profesii s-au conturat și separat, pentru calitate și eficiență.

6. Ce au in comun aceste profesii? Ce anume le deosebeste?

Dr. Tatu: Lucruri comune: apropierea de suferința umană, empatia cu pacienții noștri, ajutorul oferit în momente dificile. Deosebirile vin din mediul diferit de lucru și aspectele de marketing și comerciale.

Farm. Diaconu: În comun: categoric “ binele pacientului”, conform competentelor profesionale și jurământului depus, chiar dacă abordările sunt diferite. Deosebirea: adresabilitatea la boala sau la tratament, dar în final, ambele profesii au ca numitor comun “ mai binele pacientului”.

7. Caracterizați în câteva cuvinte: medicul din prisma farmacistului, farmacistul din prisma medicului, medicul și farmacistul din prisma pacientului.

Dr. Tatu: Profesionistul ce pune diagnosticul și recomanda tratamentul adecvat, profesionistul ce alege, formulează, eliberează și explică utilizarea medicației recomandate, profesioniștii ce mă pot ajuta să redevin sănătos.

Farm. Diaconu: Medicul și farmacistul sunt profesioniștii din domeniul sănătății și asa trebuie sa rămână, cu referință la ușoara “ criză de identitate” a profesiei de farmacist din ultima perioadă; pacientul cu nevoile sale, este confratele nostru și beneficiarul activității desfășurate de cele doua profesii.

Postări asemănătoare

Viața în culori tari: Sindromul Angelman

Admin

Medic versus farmacist: Dr. Mihai Mutica vs. Farm. Dionisie Malaxa

Admin

Medic versus Farmacist: Dr. Cristina Sandu vs. Farm. Eugen Marcu

Admin

Lasă un comentariu