Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Medic versus farmacist: Dr. Mihai Mutica vs. Farm. Dionisie Malaxa

Este bine cunoscut faptul că perspectivele medicilor diferă, în unele situații, de cele ale farmaciștilor. Deși fac front comun pentru starea de bine a pacienților, au uneori păreri și abrogări atât de diferite. I-am adus, așadar, față în față!

Cum ați îmbunătăți relația pacient-medic-farmacist?

Dr. Mutica: Cred că profesioniștii din ”lanțul trofic” al serviciilor pentru sănătate ar trebui să se cunoască mai bine. O socializare profesională ar facilita înțelegerea punctelor de vedere proprii fiecărei meserii, înțelegerea priorităților și nevoilor fiecăruia. Iar în locul dintre reglementările formale și practica zilnică ar trebui mai bine introduse drepturile și obligațiile farmacistului, în cadrul sistemului. Să se pună accent pe comunicarea profesională astfel încât relația pacient-medic-farmacist să devină un trio terapeutic.

Farm. Malaxa: Deși par a fi distincte, aceste profesii se completează reciproc. Așa au apărut farmaciștii clinicieni care sunt niște ghiduri farmacologice la îndemâna medicilor în vizită la patul bolnavului. Așa a apărut necesitatea recomandărilor exprese ale medicilor către farmaciști prin rețetele medicale necesare bolnavilor. Așa a apărut nevoia de a se înștiința reciproc dacă apare vreo eroare. S-a ajuns la un înalt grad de specializare al fiecărei profesii. Dar cum omul este supus greșelii trebuie să lase deschise punțile comunicării și toate erorile care ar putea apărea vor fi observate în timp util și pacientul va fi cel mai important beneficiar.

Reprezintă preparatele magistrale o soluție pentru individualizarea tratamentului în “medicina viitorului”?

Dr. Mutica: Reprezintă o maniera de a individualiza tratamentul dar și de a readuce actul terapeutic la scopul inițial – îngrijirea bolnavului. Sunt neîndreptățite într-o medicină guvernată de marketing, axată pe tratarea bolilor și nu a pacientului. Preparatele magistrale sunt, după mine, blazonul unei farmacii care se respecta și poarta amprenta unui farmacist în fața căruia mă înclin.

Farm. Malaxa: Așa numitele preparatele magistrale sunt preparate medicamentoase individualizate pe boală și pacient. Ele și-au câștigat un rol important în schemele de tratament clasice cât și în cele din ultima generație. Au apărut laboratoare de sinteză în obținerea de materii prime folosite la preparatele magistrale. Materii prime strict individualizate pentru fiecare tip de substanță farmaceutică în care se pot încorpora și obține preparate omogene ușor de administrat. Aceste preparate vor ocupa în continuare un loc important în schemele de tratament.

Dacă ar fi să punctați un lucru care v-a fost de folos în carieră, care ar fi acela?

Dr. Mutica: Deschiderea. Am învățat t să păstrez deschisă mintea, la nivel de observație, idei, sinteze. Aceasta presupune o schimbare masivă și uneori dureroasă a punctelor de vedere sau acceptarea unor adaptări pas cu pas la noi informații, noi abilități sau un nou mediu.

Farm. Malaxa: Pe lungul drum de formare în meseria de farmacist am avut șansa de a avea o pleiadă de profesori cu o ținuta universitară de cel mai înalt grad. Au fost primii care au pus sămânța roditoare în sufletul meu. De la ei am deprins stilul de muncă necondiționat ca în final de rezultat să beneficieze pacientul.

Cu cât la suta s-ar reduce interacțiunile medicamentoase prin strânsa legătură medic-farmacist?

Dr. Mutica: Nu pot oferi un procent dar cred că un tratament adecvat ar fi mai adaptat nevoilor individuale dacă această comunicare ar fi o practică uzuală. Dacă fiecare profesie face un pas dincolo de regulile rigide impuse mai curând contextual, dincolo de orgolii și autosuficiență, lumea ar deveni un loc mai bun căci ne-am aminti de ceea ce trebuie să facem, de ”arta pierdută a vindecării”.

Farm. Malaxa: Baza de date Claude Bernard poate fi folosită de orice specialist în domeniul medicinei. Este ușor de accesat atât de medici cât și de farmaciști și ajută la prescrierea / eliberarea în funcție de: corelarea cu diagnosticul asociat; reacțiile adverse și contraindicațiile în funcție de starea medicală a pacientului; interacțiunea sau asocierile între medicamente. Folosirea surselor de informare de ultimă generație duc la obținerea de rezultate fară niciun risc pentru pacient.

Samuel Izsak afirma: “primul farmacist a fost medic sau primul medic a fost farmacist!” Ce părere aveți?

Dr. Mutica: Diferențierea medic-farmacist nu există în medicina tradițională și nici în medicina primilor civilizații eventual existau abilități personale privind varii acte terapeutice. Este adevărat că profesia de medic a fost cea care s-a îndepărtat de la acest filon comun, fiind captată mai curând de volute ideologice decât de rezultate propriu-zise asupra omului bolnav. În final, ambele profesii sunt cuprinse în organizarea statelor-națiunii și, dacă a existat prilej de dezvoltare a ambelor și de adecvare la real, e timpul și pentru o comunicare veridică între ele.

Farm. Malaxa: La începuturi era mult hazard în ce privește însănătoșirea oamenilor. Au apărut vracii care, prin cunoștințe moștenite de la comunitate, aduceau un ajutor pe măsura posibilităților. Omul a simțit nevoia de mai mult. Cel care începea să se ocupe de ceva privind însănătoșirea unui bolnav făcea de toate. Cele două profesii, de medic și farmacist, au apărut ca o necesitate pentru îmbunătățirea performanțelor muncii, au apărut ca o necesitate a cultivării talentului și a înzestrării fiecărui individ în parte. Aceste profesii au apărut și au crescut din același lăstar. Și, dacă tot s-a ajuns să avem două profesii distincte, acum în zilele noastre cele două profesii se întrepătrund reciproc ori de câte ori.

Ce au în comun aceste profesii? Ce le deosebește?

Dr. Mutica: Cu riscul de a mă repeta, accentuez că ambele profesii ar trebui să se concentreze asupra omului și nu asupra unui organ sau asupra unei boli. Și, pentru că oamenii nu sunt frigidere aduse la reparat, ambele profesii trebuie să rămână umane, oneste și în permanență creștere. Deosebirile sunt rodul despărțirii de la trunchiul comun. Dar, uzitând un slogan celebru, să fim mai curând atenți la punctele noastre comune decât la ceea ce ne diferențiază.

Farm. Malaxa: Au elemente de activitate atât de diferite dar și atât de comune încât cu greu putem spune că sunt unite sau separate. Putem pune în balanță dovezi care le apropie sau le diferențiază. Un farmacist va interacționa mai întâi în activitatea sa cu medicamentul și în plan secundar cu pacientul, pe când medicul are obiectul principal de lucru pacientului, iar în plan secundar aplicarea unei scheme de tratament.

Caracterizați – în câteva cuvinte – medicul din prisma farmacistului, farmacistul din prisma medicului și medicul și farmacistul din prisma bolnavului.

Dr. Mutica: Medicul prin prisma farmacistului – priceput vs. rigid, adaptabil vs. opac, disponibil vs. aglomerat, atent vs. nepăsător. Farmacistul prin prisma medicului – profesionist vs. comerciant, atent vs. nepăsător. Medicul și farmacistul din prisma pacientului – Reprezentanții unui sistem rece vs. cei care au grijă de mine.

Farm. Malaxa: Profesiile de medic și farmacist ocupă un loc de frunte în viața societății. Mulți pacienți cu afecțiuni ușoare se adresează frecvent la farmacie pentru sfaturi despre problemele de sănătate care îi afectează și astfel obțin informații despre pașii pe care urmează să îi facă în drumul spre medic. Iar profesia de medic este vârful de lance în acțiunea de combatere a bolilor și salvare de vieți omenești.

Postări asemănătoare

Viața în culori tari: Sindromul Angelman

Admin

Dr. Petronela Luca, fondatoarea și dezvoltatoarea Clinicilor Unident

Admin

Medic versus Farmacist: Dr. Ghenadie Budeci vs. Farm. Victoria Budeci

Admin

Lasă un comentariu