Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Medic versus Farmacist: Dr. Ghenadie Budeci vs. Farm. Victoria Budeci

Este bine cunoscut faptul că perspectivele medicilor diferă, în unele situații, de cele ale farmaciștilor. Deși fac front comun pentru starea de bine a pacienților, au uneori păreri și abrogări atât de diferite. I-am adus, așadar, față în față!

 1. Cum ați îmbunătăți relația pacient-medic?

  Dr. Budeci: Pentru o relație bună pacient-medic e nevoie de colaborare, deschidere și comunicare eficientă. În ultimul timp pacienții vin tot mai des cu metodele de tratament găsite pe internet, unele dintre ele care nu sunt relevante. Aș vrea să amintesc că noi, medicii, absolvenți ai facultăților la care suntem specializați, am depus mult efort, perseverență, studiu, că să ne facem meseria la cel mai înalt nivel. Dorința noastră este ca pacientul să fie mulțumit și să aibă după consultație cel mai frumos zâmbet, în cazul meu.

  Farm. Budeci: În primul rând, să ținem minte că fiecare pacient este un om, care are suflet, emoții… Venind la farmacie cu o anumită afecțiune, cred că mai întâi trebuie să-i aducem un pic de lumină și căldură în suflet prin: ascultare, înțelegere, atenție, implicare, zâmbet, sunt toate ingrediente indispensabile. Doar după aceea trecem la actul medical propriu-zis, precis și adaptat nevoilor pacientului.

 2. Reprezintă preparatele magistrale o soluție pentru individualizarea tratamentului în medicina viitorului?

  Dr. Budeci: În stomatologie chiar reprezintă. Există preparate magistrale care ajută foarte bine la stoparea parodontozei, tratamentul micozelor bucale ș.a.

  Farm. Budeci: Deși avem medicamente pentru toate afecțiunile și tehnologia lasă tot mai puțin loc pentru scoaterea în valoare a preparatelor magistrale, din experiența proprie spun că preparatele au o super eficiență în anumite cazuri și își merită locul în medicina viitorului.

 3. Dacă ar fi să punctați un lucru care v-a fost de folos în carieră, care ar fi acela?

  Dr. Budeci: Universitatea pe care am absolvit-o, USMF N. Testemițanu, Chișinău, unde s-a pus mult accent pe practică, domnul doctor Vasile Mihălceanu, cu o experiență bogată în stomatologie, mi-a împărtășit toată experiența sa de o viață în acest domeniu. De fire sunt o persoană punctuală, respect pacientul, îmi place lucrul bine făcut. Aceste calități mă ajută foarte mult în meseria pe care am ales-o și care mă reprezintă.

  Farm. Budeci: Iubesc oamenii, îmi place să explorez ce e dincolo de aspectul fizic, zâmbet, lacrimi, priviri… Asta mă ajută și în carieră, și în viața de zi cu zi. Încerc să aduc plus valoare unde e cazul și în special unde se cere.

 4. Cu cât la sută s-ar reduce interacțiunile medicamentoase prin strânsa legătură medic-farmacist?

  Dr. Budeci: Fiind căsătorit cu o farmacistă, chiar ne consultăm în privința tratamentelor. Deși, în stomatologie, ne bazăm mai mult pe tehnici stomatologice decât pe tratamente medicamentoase. Dar unde e cazul, suntem deschiși către părerile farmaciștilor și chiar ne sunt de ajutor pentru prevenirea anumitor situații.

  Farm. Budeci: Este nevoie de respect profesional reciproc între medic și farmacist, comunicare constructivă, atât între medic și farmacist, cât și între medic-pacient, farmacist-pacient. Este foarte important să fie descoperite la timp eventualele erori doctoricești și găsite soluții corecte, eficiente pentru reducerea interacțiunilor medicamentoase și desigur raportarea reacțiilor adverse la medicamente către ANMDMR.

 5. Samuel Izsak afirmă: ”Primul farmacist a fost medic sau primul medic a fost farmacist”. Ce părere aveți?

  Dr. Budeci: Anterior, medicina era un amestec între misticism, spiritualitate și practicile medicale ale anticilor. De cele mai multe ori, bolile erau puse pe seama destinului. Acum avem medici și farmaciști.

  Farm. Budeci: Farmacist sau medic? Medicina nu a apărut ca știință cum este cunoscută astăzi. De la arta vracilor și șamanilor, care pretindeau că alungă duhurile rele până la medicina modernă e o cale lungă. A luat mult timp până profesia de medic și profesia de farmacist au fost delimitate.

 6. Ce au în comun aceste profesii? Ce anume le deosebește?

  Dr. Budeci: Au în comun pacientul și tot ce ține de sănătatea și starea de bine a lui. Deosebirea vine prin metodele diferite de abordare, tratament, vindecare ale pacientului.

  Farm. Budeci: Grija pentru oameni, satisfacția profesională și pasiunea este ceea ce leagă aceste profesii. Și dacă sunt făcute cu ,,corazon” (am preluat cuvântul de la un profesor din facultate de care mi-aduc aminte cu plăcere!), atunci nu mai contează deosebirile. Avem un scop comun!

 7. Caracterizați în câteva cuvinte:

  Dr. Budeci: Medicul din prisma farmacistului – este o persoană care se ocupă cu prevenția, recunoșterea, terapia și urmările bolilor și accidentelor; Farmacistul din prisma medicului – persoana calificată care se ocupă cu prepararea, controlul, distribuirea, eliberarea medicamentelor; Medicul și farmacistul din prisma pacientului – specialiștii la care apelez când am probleme de sănătate.

  Farm. Budeci: Nu-mi place să privesc medicul sau farmacistul prin prisma cuiva, fiecare dintre noi are rolul de a vindeca, de a aduce sănătate în viața pacientului. Și cred că ești un medic sau farmacist bun atunci când îți pasă!

Postări asemănătoare

Când inițiativele de bine prind contur. Clinică de oncologie pediatrică în Galați

Admin

Azi respirăm bucuria reușitelor – viața cu distrofie

Admin

Despre dizabilitate, cu Mihaela Lupu – director executiv ”Mă Bucur de Viață”

Admin

Lasă un comentariu