Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Ce este insomnia și cum să obținem un somn odihnitor

Insomnia este cea mai frecventă din numeroasele tipuri de tulburări ale somnului. Aceasta reprezintă o tulburare care se caracterizează printr-o cantitate sau calitate nesatisfăcătoare a somnului.

Insomnia apare în timpul unor factori de stres existențial crescuți și este mai frecventă la femei, la indivizi de vârstă mai înaintată, precum și la persoanele dezavantajate socioeconomic. Odată cu înaintarea în vârstă timpul de ședere în pat crește, de asemenea se prelungește și timpul necesar pentru a adormi, crește numărul de treziri nocturne și în timpul zilei apare o stare de somnolență și oboseală.

Când insomnia este persistentă ea poate duce la o teamă crescută de absență a somnului, astfel apare fobia de a nu adormi. Insomnia poate să fie un diagnostic primar de sine stătător sau poate să fie un simptom din cadrul unei afecțiuni medicale sau psihiatrice.

Pacienții care suferă de insomnie se descriu ca simțindu-se îngrijorați la vremea culcării, tensionați, neliniștiți. Ei au gânduri frecvente cu privire la unele probleme personale, cu privire la somnul insuficient sau la starea sănătății.

Mai mult de jumătate din persoanele afectate de insomnie nu solicită tratament.

CUM POȚI CONTROLA INSOMNIA?

Insomnia se poate controla prin măsuri de igienă a somnului și prin medicație psihiatrică.

Printre măsurile nespecifice de inducere a somnului se regăsesc trezirea la aceeași oră în fiecare zi, întreruperea medicamentelor cu acțiune asupra sistemului nervos central (cafeină, nicotină, alcool, stimulante ), evitarea somnului din timpul zilei, evitarea meselor abundente în apropierea orei de culcare, menținerea unor condiții confortabile de somn, ș.a..

Medicația psihiatrică include toate medicamentele ce pot fi prescrise de către medicul psihiatru pentru a trata insomnia. Utilizate în doze adecvate și pe o perioadă limitată de timp în funcție de structura fiecărui individ sunt extrem de eficiente în tratarea insomniei. Aceste medicamente îmbunătățesc calitatea somnului și reduc numărul de treziri nocturne. Medicul psihiatru are rol în stabilirea unui plan de tratament si de management al insomniei.

Somnul joacă un rol vital pentru sănătatea noastră. Un somn odihnitor ne ajută și ne protejează sanătatea mintală, fizică și ne îmbunătățește calitatea vieții.

AUTOR: Șandor Alexandra, Medic specialist psihiatru

Postări asemănătoare

Chiar trebuie sa stimulăm imunitatea?

Admin

Paracetamolul, dincolo de obișnuință, un medicament

Admin

Ce este un scaun rulant corespunzător și cum alegem unul?

Admin

Lasă un comentariu