Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Gripa – Istorie, Cifre și Statistici

În urmă cu 100 de ani, virusul gripei spaniole a infectat aproximativ o treime din populaţia planetei. Amploarea pandemiei şi gravitatea infecţiei devin evidente dacă ne gândim doar la numărul impresionant de decese înregistrate atunci.

În prezent, într-o lume mult mai aglomerată şi interconectată decât la începutul secolului trecut, virusurile gripale pot suferi oricând o mutaţie care să le facă letale, iar o pandemie de tipul celei din 1918 – 1919 ar fi devastatoare.

Câteva cifre

Un studiu recent despre răspândirea gripei arată că, anual, gripa sezonieră provoacă între 291.000 şi 650.000 de decese la nivel mondial. Datele analizate pe baza informaţiilor strânse din 47 de ţări arată că numărul deceselor provocate de gripă depăşeşte estimările anterioare, potrivit cărora între 250.000 şi 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere. Rezultatele studiului au scos în evidenţă că cel mai mare număr de persoane decedate din cauza gripei este înregistrat în regiunile cele mai sărace ale lumii şi în rândul vârstnicilor. Persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă prezintă cel mai mare risc de deces cauzat de boli respiratorii asociate gripei.

Gripa nu este o boală banală

Gripa și infecțiile respiratorii acute constituie 95% dintre toate bolile infecțioase din lume, conform statisticii la nivel mondial. Sursa de contaminare o constituie omul bolnav cu infecții latente manifeste sau inaparente și persoanele purtătoare de virusuri. Transmiterea virusurilor se manifestă pe calea aero-picături: prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact apropiat și, indirectă: prin mâini, obiecte proaspăt contaminate cu secreții, apă din bazine. Bolnavii sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale bolii. Gripa nu este o simplă răceală, iar dacă există antecedente medicale, poate duce la deces.

Termenul de „boală respiratorie acută” sau „infecție respiratorie virală acută” cuprinde un număr mare de boli, care, în cazul a 90%, sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri. Toate aceste infecții au simptome asemănătoare, cele mai frecvente fiind rinita (guturai cu secreții nazale, însoțită de tuse și strănut, febră cu grad scăzut și cefalee, poate fi prezentă durerea în gât, care se manifestă deseori la debutul bolii), faringită, laringită, traheită, bronşită, pneumonii, putând fi prezente adeseori mai multe tipuri de boală în acelaşi timp. Evoluţia este în general spre vindecare fără sechele. Există însă şi posibilitatea de apariţie a complicaţiilor: extinderea infecţiei, suprainfectarea bacteriană, acutizarea bolilor cronice etc., în special la persoanele cu risc crescut de a se îmbolnăvi.

Statistici la nivel national și județean

Gripa este o boală cu evoluţie imprevizibilă la nivel individual şi populaţional, o provocare an de an pentru epidemiologi, clinicieni, medici de familie şi virologi. În sezonul gripal trecut, 2018 – 2019 au fost raportate 2310 cazuri de gripă cu 1,3 mai multe cazuri decât în sezonul anterior când au fost raportate 1750 cazuri de gripă şi, de 2,3 ori mai multe faţă de sezonul precedent 2016 – 2017 unde s-au înregistrat 758 cazuri.

În cele trei sezoane analizate, s-a detectat circulaţia virusurilor gripale tip A şi B, iar ca o caracteristică doar în sezonul 2017 – 2018 a predominat tipul B, situaţie asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european.

La sfârşitul sezonului 2018 – 2019, din cele 2310cazuri de gripă confirmate la nivel naţional, 22 au fost confirmate cu exudat faringian în judeţul Galaţi, acesta poziţionându-se printre judeţele cu morbiditate scăzută prin gripă conform datelor centralizate de CNSCBT. Acest aspect este confirmat şi prin analiza incidenţelor înregistrate la nivel naţional (11,8 la 100000 locuitori) şi judeţean (4,3 la 100000 locuitori). Alături de aceste cazuri, în judeţul nostru au mai fost înregistrate în sezonul trecut, încă 22 de cazuri de gripă confirmate doar clinic.

În sezonul 2018 – 2019 au fost înregistrate la nivel naţional 199 decese confirmate cu virus gripal, din care 151 tip A, subtip (H1)pdm09, 23 tip A, subtip H3, 24 tip A nesubtipat şi 1 coinfecţie cu a(H1)pdm09 şi AH3, fată de 129 decese în sezonul precedent, din care 63 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, 2 cu AH3, 4 nesubtipate şi 60 cu virus gripal tip B, pentru ca în sezonul 2016 – 2017 să se fi înregistrat un număr de 27 decese cauzate de gripă, din care 22 tip A, subtip H3, 1 cu tip A subtip (H1)pdm09, 1 cu tip B şi 3 cu tip A nesubtipat.

În judeţul nostru, în sezonul ce a trecut s-au înregistrat 8 decese (4 cu AH1pdm09, 3 cu AH3 şi 1 cu AH1) faţă de sezonul anterior când a fost înregistrat doar 1 deces, şi faţă de sezonul 2016 – 2017 când s-au confirmat 2 decese datorate gripei.

Specialiştii de la OMS arată că vaccinarea ar trebui să fie făcută în presezon (lunile octombrie – noiembrie) cu prioritate de către persoanele la risc – persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii mici şi persoanele cu afecţiuni de sănătate, precum şi de către personalul medical, cei care sunt cei mai expuşi la virusul gripal. Şi, în acest context, judeţului nostru i s-au repartizat de către Ministerul Sănătăţii pentru acest sezon, o cantitate de 50 520 doze vaccin antigripal, fată de sezonul trecut când am primit 36 900 doze, pentru ca în cel anterior să fi primit 16 800 doze.

Este important să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este esenţială pentru categoriile aflate la risc şi nu numai.

AUTOR: Dr. Liliana Moise, Inspector Sanitar Șef în cadrul DSP Galați

Postări asemănătoare

Mineralele și hipertensiunea

Admin

Imunitatea – cea mai puternică armă împotriva bolilor

Admin

Infecția cu SARS COV2 și complicațiile postinfecțioase

Admin

Lasă un comentariu