Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Oameni

Despre realizările sistemului medical cu Dr. Monica Necula, managerul Spitalului TBC Galați

Dr.  Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galați, cunoscut de noi toți ca Spitalul TBC, vorbește despre evoluția instituției pe care o conduce și planurile sale de viitor.

Î: Mai întâi de orice, vă rugăm să ne prezentați în câteva rânduri succinte omul și managerul  Monica Necula.

R: Recunosc că nu-mi place să vorbesc despre mine și ca întotdeauna prefer să  vorbesc despre noi -echipa din Spitalul de Pneumoftiziologie. Dar, succint pot să vă spun despre Omul Necula Monica că este o persoana ambițioasă, perfecționistă, empatică, încăpățânată uneori și chiar severă, iar despre Managerul Dr. Necula Monica că încearcă să transforme aceste calități și “defecte” în abilități necesare pentru a face față tuturor provocărilor ce incumbă de aici. Am speranța că în cei 15 ani de activitate în aceasta funcție, am și reușit acest lucru.

Î: Spitalul de Pneumoftiziologie este poate singurul spital din județul Galați, care arată la acest moment ca unul european. Vorbiți-ne despre cum ați reușit ca într-un timp relativ scurt, să-l transformați astfel.

Despre realizările sistemului medical cu Dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftziologie Galați

Așa cum v-am obișnuit deja, Trai Sănătos își propune să aducă în fața comunității reprezentanți din mediul medical, local și nu numai, pentru a le descoperi atât partea umană, cât și cea profesională, cu realizări și provocări deopotrivă.

Ediția aceasta este cu și despre Dr.  Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galați, cunoscut de noi toți ca Spitalul TBC, în încercarea de a afla mai multe despre evoluțiile din instituția pe care o conduce.

Î: Mai întâi de orice, vă rugăm să ne prezentați în câteva rânduri succinte omul și managerul  Monica Necula.

R: Recunosc că nu-mi place să vorbesc despre mine și ca întotdeauna prefer să  vorbesc despre noi -echipa din Spitalul de Pneumoftiziologie. Dar, succint pot să vă spun despre Omul Necula Monica că este o persoana ambițioasă, perfecționistă, empatică, încăpățânată uneori și chiar severă, iar despre Managerul Dr. Necula Monica că încearcă să transforme aceste calități și “defecte” în abilități necesare pentru a face față tuturor provocărilor ce incumbă de aici. Am speranța că în cei 15 ani de activitate în aceasta funcție, am și reușit acest lucru.

Î: Spitalul de Pneumoftiziologie este poate singurul spital din județul Galați, care arată la acest moment ca unul european. Vorbiți-ne despre cum ați reușit ca într-un timp relativ scurt, să-l transformați astfel.

R: Mă bucura percepția dumneavoastră și totuși trebuie să recunoaștem că Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați nu este singurul care suferă transformări favorabile creșterii calității actului medical. Este adevărat că am gândit Strategia de dezvoltare a acestui spital pe termen lung, încă din anul 2005, astfel încât pot spune că știu unde trebuie să ajungem, cum trebuie să arate imaginea finala – ca un spital modern, cu toate sectoarele de activitate funcționale în condiții optime, cu pacienți mulțumiți de calitatea actului medical. Aș putea spune chiar că este o ambiție personală de a demonstra că se poate.

Astăzi, medicina modernă nu se mai face doar cu știința medicului și cu stetoscopul. Dacă nu ai la îndemână toate condițiile de lucru, de la finanțare, infrastructură și dotări, până la proceduri standardizate astfel ca rotițele acestui mecanism să funcționeze fără sincope, actul medical poate fi compromis, calitatea profesională a medicului și implicit renumele instituției să aibă de suferit.

Poate ar fi de interes să se cunoască faptul că din sumele contractului cu Casa de Sănătate  putem să finanțăm doar ceea ce înseamnă cheltuielile cu actul medical în activitatea curentă și, cu eforturi foarte mari, mai putem avea mici inițiative de dotare sau reparații. Tot ceea ce înseamnă investiție în reabilitarea și modernizarea infrastructurii, clădirilor, dotarea cu echipamente performante, se face prin aportul Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății. Faptul că acum a devenit vizibilă transformarea este datorată  aportului masiv de capital într-un timp scurt – în speță ultimii trei ani, din partea Consiliului Județean, prin persoana D-lui Președinte Costel Fotea, care ne-a înțeles nevoile și urgență rezolvării acestora susținându-ne în aceste sens cu finanțarea necesară, ceea ce atrage aprecierea noastră.

Am început reabilitarea acestui spital din 2005 și pot spune că acum am ajuns  la cca 75%  din ceea ce înseamnă strategia de dezvoltare pe care am gândit-o pentru această instituție. Din punctul meu de vedere mai avem destule lucruri de înfăptuit.

Î: Începând cu anul trecut, Spitalul de Pneumoftiziologie se laudă cu o salină artificială. Cum a început acest proiect? Din stadiul de idee, în stadiul de finalizare.

R: Salina artificială și sala de gimnastică respiratorie sunt dorințe mai vechi pe care le-am gândit ca o complementaritate necesară unui tratament medical alopat, pentru a ajuta pacientul să se vindece sau să recupereze sechelele restante afecțiunilor pulmonare. Aceste proceduri sunt acordate gratuit  pacienților spitalizați, eligibili din punct de vedere medical.  Am făcut sala de gimnastică respiratorie prin finanțare proprie.

Salina artificială a devenit realitate ca urmare a sponsorizării  S.C. DAMEN SA Galați, care dispune de o  echipă de conducere cu oameni minunați, care au venit în întâmpinarea noastră și au investit în acest proiect cât și în dotarea cu o serie de echipamente medicale de care aveam nevoie.

Î: În ce măsură considerați că este de datoria mediului privat să susțină sistemul medical?

R: Cred că este o datorie morală și un act de solidaritate cu comunitatea în care trăiești și-ți desfășori activitatea.

S.C. Damen SA este singurul agent economic privat care a venit în ajutorul nostru cu astfel de susținere. Aș completa cu “din păcate”. Că persoană direct implicată în chibzuința achizițiilor pe care le facem astfel încât să putem avea tot ceea ce trebuie pentru funcționarea acestui spital, vă pot spune că am simțit aportul S.C. Damen SA că o “gură de oxigen” care-ți dă șansa și relaxarea să poți rezolva în timp util niște priorități din lunga listă pe care o avem. Această inițiativă o consider lăudabilă și are toată aprecierea colectivului nostru.

Î: Am înțeles că patru aparate performante de radiologie digitală au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. Ne puteți da detalii?

R: În anul 2005 aparatura de radiologie din acest spital era foarte veche, din anii ’70 …..Treptat am reușit să “vânam” și să înlocuim parte dintre acestea atunci când alte instituții și-au înlocuit echipamentele, luând echipamentele lor vechi dar funcționale, cedate gratuit, dar oricum mai noi decât ceea ce aveam  noi.

Totodată, anual, din 2005 până anul acesta am făcut memorii către Ministerul Sănătății, solicitând  achiziționarea de aparatură nouă performantă. Anul acesta am primit finanțarea de la Ministerul Sănătății  cu cofinanțarea Consiliului Județean pentru patru aparate radiologice digitate care au permis înlocuirea a trei aparate radiologice din spital și unul la Dispensarul TBC Galați, aparate dotate cu sistem PACS de arhivare, fiind o realizare majoră  pentru noi și un pas important pentru diagnosticare.

Î: Ultima și poate cea mai importantă veste în ceea ce privește Spitalul de Pneumoftziologie este faptul că acesta va beneficia de fonduri europene pentru extinderea și modernizarea ambulatoriului pe parcursul următorilor doi ani. Este o realizare uriașă. Ne puteți povesti despre aceasta? Cine, când, cum se va desfășura totul?

R: Ultimele și cele mai importante vești sunt faptul că am primit finanțare de la Consiliul Județean pentru începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii în care funcționa bucătăria spitalului, sala de mese și sălile de curs, cât și faptul că beneficiem de finanțare cu fonduri europene pentru  extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Specialitate a spitalului, obiective importante și stringente pe lista noastră de priorități.

Lucrările la primul obiectiv al cărui beneficiar este Spitalul de Pneumoftiziologie, au demarat în cursul lunii decembrie 2019, având o durată de execuție de 12 luni, iar pentru cel de-al doilea an, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Galați, au început în luna noiembrie 2019 și au o durată de 18 luni.

Monica Necula, vă mulțumim pentru timp, vă felicităm pentru a fi parte a evoluției sistemului medical local și vă așteptăm cu multe astfel de proiecte de care comunitatea are atâta nevoie.

Postări asemănătoare

Medic versus Farmacist: Dr. Aurel Nechita vs Farm. Bonifate Florina

Admin

Odată ce ai ales speranța, totul este posibil. Viața cu tetraplegie

Admin

Medic versus farmacist: Dr. Darwich Barkal vs. Farm. Julianna Barkal

Admin

Lasă un comentariu