Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
De Suflet

De vorbă cu duhovnicul – Este bună iubirea de sine?

În Evanghelie nu ni se spune că ar trebui să ne iubim pe noi înșine, însă ni se spune ca să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine.

Așadar, ca să putem iubi pe semenii noștri trebuie să ne iubim mai întâi pe noi. În ce sens?

În sensul că tot ceea ce suntem noi, ca alcătuire din trup și suflet, din voință, libertate, rațiune, sentimente, sunt daruri ale lui Dumnezeu și trebuie să ne iubim ca pe niște opere ale Marelui Meșter și Ziditor.

Un proverb asiatic spune că trebuie să îți faci ție bine fără să faci rău altora și să faci bine altora fără să îți faci rău ție însuți.

Însă această iubire de sine, aşa cum o găsim în scrierile filocalie poate fi și negativă, și chiar rădăcina tuturor relelor din om. Cum?

Atunci când omul se iubește pe sine în mod pătimaș și cultivă o admirație bolnavă față de sine sub forma mândriei sau părerii de sine. Sau atunci când omul își împlinește dorințele și poftele păcătoase prin desfrânare, lăcomie și cruțare de sine, neascultând de poruncile și voia lui Dumnezeu.

De aceea Sf. Apostol Pavel ne învață cu înțelepciune:

“Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă;

Ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte.” Romani 13,13-14.

Şi iarăși, referitor la pofta trupească:

“Căci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfințirea voastră; să vă feriţi de desfrânare, Ca să ştie fiecare dintre voi să-şi stăpânească vasul său în sfinţenie şi cinste.”  1Tesaloniceni 4,3-4.

Şi pentru că aplecarea și grija pătimașă pentru sinele nostru ne aduce multă vătămare sufletească, Mântuitorul ne îndeamnă:

“Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie.” Luca 9,23

Postări asemănătoare

Leacuri practice de dragoste chioară

Admin

De vorbă cu duhovnicul: Ce este botezul creștin?

Admin

Învierea lui Hristos – omorârea morții celei veşnice

Admin

Lasă un comentariu