Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
De Suflet

Cu nostalgie, despre farmacie

Vremurile când pășeai pragul unei farmacii în căutarea unei poțiuni magice și te întâmpina mirosul răcoros al mentolului sau cel pătrunzător și revigorant al camforului ori îți „înțepau” nările celebrele „săruri” pentru doamnele sensibile ce leșinau din te miri ce, au apus demult.

După cum nici leșinul nu mai e ce-a fost, încet, încet poțiunile, siropurile, pilulele pe care le prepară farmacistul sau spițerul au fost înlocuite cu cele tipizate (industriale), iar flacoanele cu dop rodat, clondirele colorate și recipientele de porțelan au fost înlocuite de cutii frumos inscripționate și branduite, așezate soldățește pe rafturi cu design modern, după toate regulile marketingului.

Din fericire parfumul farmaciilor de odinioară se mai regăsește și azi, e adevărat din ce în ce mai rar, în cele ce (mai) au receptura.Cei trecuți de prima tinerețe pot regăsi aici și azi remedii știute de demult: spirtul de oase, crema cu săruri ori poțiunea Riviere.

În farmaciile cu receptură se prepară atât medicamente oficinale cât și magistrale. Cele oficinale au formula prevăzută în Farmacopeea Romana ed a X a (de exemplu alcool camforat 10% sau tinctură de iod) , iar cele magistrale se prepară pe baza unei prescripții medicale .

Pentru obținerea produsului finit sunt mulți pasi de urmat și necesită, între altele, o foarte bună pregătire medicala și farmaceutică: de la verificarea respectării dozei maxim active pentru o administrare și pentru 24 ore, la cunoașterea compatibilităților fizico-chimice ale fiecărei substanțe ce intră în formula prescrisă și până la stăpânirea limbii latine (pentru că rețeta magistrala e în limba latină: substanțele, cantitățile, modul de preparare și administrare, numărul dozelor, etc)

Odată ce s-au verificat dozele, se stabilește metoda de preparare, condițiile de preparare (de ex. boxa sterilă), dacă sunt necesari și alți excipienți înafara celor prescriși (pentru stabilitate, conservare, etc.) și se trece la prepararea propriu zisă. Sunt multe etape și operații și toate cer atenție, concentrare și migală! Iată câteva exemple: cântărire, cernere, triturare, filtrare, dizolvare, emulsionare, omogenizare, topire, modelare, divizare ,fiecare preparat presupunând un anumit număr de etape într-o anumită succesiune.

În majoritatea cazurilor magia transformării componentelor în medicament se face în mojar, asupra căruia își concentrează energia cel ce prepară. Apropo..știați că tocmai pentru a „aduna” energiile în mojar se triturează doar în sens trigonometric? Bine, se face și din motive practice, că să poți avea permanent în raza vizuală preparatul, însă dedicarea și pasiunea preparatorului vor înnobila valoarea terapeutică a medicamentului, pentru că un cuvânt cald și un gând bun ce însoțesc un tratament îl pot ridica mai repede pe cel aflat în suferință.

Cui i se adresează un medicament magistral?

Oricărui pacient pentru care medicul, în urma unui consult, eliberează o prescripție, considerand că necesită un tratament strict individualizat, pliat pe particularitățile cazului său.

De exemplu în dermatologie există o paletă extrem de largă de afecțiuni, iar un astfel de medicament poate fi de mare ajutor, pe lângă produsele furnizate de industrie. Dacă un produs dermatologic tipizat conține una sau doua substanțe active, preparatul magistral poate avea mult mai multe, putând trata cât mai multe simptome ale afecțiunii respective. De pildă într-o acnee, dacă produsul industrial are ca substanța activă un antibiotic, tratând în principal infecția, cu un preparat magistral putem trata atât seboreea, inflamația, infecția cât și pruritul .

Dacă în trecut nu există un domeniu medical predilect pentru astfel de prescripții, ele fiind majoritare indiferent de afecțiune, astăzi întâlnim rețetele magistrale îndeosebi în dermatologie, ginecologie, ORL, pediatrie.

Cu o abordare realistă și completă a bolii, cu tratament medicamentos corect, regim de viață adecvat, cu atitudine pozitivă și gânduri bune, pășind cu speranță peste obstacole, ne putem face viața frumoasa și traiul sănătos!

Postări asemănătoare

De vorbă cu duhovnicul – Este preoția o meserie?

Admin

De vorbă cu duhovnicul: Este boala un semn al iubirii lui Dumnezeu?

Admin

Învierea lui Hristos și învierea noastră

Admin

Lasă un comentariu