Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Nutriție

Ce mâncăm de sărbători ca să nu ne punem sănătatea în pericol?

Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou se asociază, de cele mai multe ori, cu mese îmbelșugate, cu bucate tradiționale și nu numai.

Tradițiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar și un organism sănătos. Însoțite și de consumul de alcool acestea pot conduce către latura neplăcută a sărbătorilor de iarnă.

Greșelile alimentare cele mai frecvente țin de cantitatea și calitatea produselor consumate în această perioadă, care pot contribui la apariția problemelor digestive cum ar fi: greață, senzație de greutate în stomac, balonare, uneori chiar vomă și diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca chiar și o pancreatită acută.

Sunt foarte multe persoane care ține postul Crăciunului, care este unul dintre cele mai lungi posturi din an, iar adaptarea organismului trebuie să fie una treptată la masa de Crăciun. Persoanele care au ținut post ar fi bine să încerce să mănânce puțin din fiecare – nu totul odată.

Cumpătarea reprezintă acțiunea perfectă nu numai pentru persoanele care au ținut post. Cea mai bună metodă de a preveni evenimentele digestive, și nu în ultimul rând, pentru a evitate creșterile glicemice, este de a evita să mănânci mai mult decât este necesar.

Excesul alimentar se produce atunci când balanța dintre aport și consum este înclinată în favoarea aportului. Asta înseamnă că organismul nu consumă ceea ce noi mâncăm. O alimentație sănătoasă reprezintă cheia succesului deoarece organismul le va descompune în niște principii alimentare pe care organismul le va recunoaște.

Excesul de alcool, chiar și ocazional, poate fi dăunător pentru sănătate. La sfârșitul fiecărei mese este indicată o ceașcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante (Bitter), ambele având proprietatea de a ușura digestia. De asemenea, pentru “petrecăreți” este recomandat consumul moderat de alcool. Hidratarea (apa) este foarte importantă în astfel de situații deoarece alcoolul deshidratează foarte mult organismul. De asemenea, de evitat ar fi sucurile sau mixurile de băuturi care sunt bogate în zaharuri (cocktail-urile).

Un truc foarte simplu pentru un consum redus de alimente ar fi alegerea unei farfurii mai mici. Acest fapt “păcălește” mintea ca porțiile sunt mai mari și ajută la limitarea cantității de mâncare care urmează să fie consumată.

Un alt factor determinant în aport excesiv de alimente este oboseală deoarece crește nivelul stresului și intervine tentația de a mânca pe fond emoțional, de aceea este foarte important să acordăm timp și pentru puțină relaxare. O plimbare seara, muzica liniștitoare sau cititul unei cărți sunt doar câteva activități care pot oferi o mica relaxare între sesiunile de cumpărături, gătit, curățenie sau vizite.

Cel mai important aspect de care ar trebui să ținem cont, nu numai în perioada sărbătorilor, este acela de a nu sări peste mese. De exemplu: dacă sărim peste micul dejun sau prânz în ideea ca urmează o cină copioasă, nu este o acțiune favorabila organismului. Acest lucru va deregla tot nivelul de zahăr din sânge, apare oboseală, lipsă de energie și chiar disconfort.

Atenție sporită pentru cei care sunt bolnavi!!! Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 sau diabet zaharat tip 1 ar fi indicat să fie foarte atente la volumul mare de mese, inclusiv la cantitatea de carbohidrați. Acest lucru poate impune ajustarea pe o perioadă scurtă de timp a tratamentului (de exemplu, creșterea dozei de insulină în cazul celor cu diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2 dacă este cazul). O variantă de a evita creșterile glicemice în perioada sărbătorilor este evitarea consumului unui cantități foarte mari de dulciuri (chiar și din cele destinate persoanelor cu diabet), pâine, garnituri din cartofi, orez, paste chiar și consumul excesiv de fructe.

Persoanele care au dislipidemie, gastrite, boli ale vezicii biliare, pancreatită, gută trebuie să fie atente în mod special la grăsimi și la alcool, mai ales când acestea sunt consumate în cantități mari la o singură masă. O soluție foarte bună este alegerea unui singur fel principal gras la o masă, consumat într-o cantitate moderată cu o garnitură de legume.

Care sunt cele mai periculoase alimente de pe masa de Crăciun?

Sarmalele grase, caltaboșul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantități mici și întotdeauna cu legume din abundență, salată de crudități sau salată de varză. Deserturile tradiționale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsimi și zahăr rafinat.

Cele mai periculoase alimente pentru stomac, pancreas sau colecist sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, cârnații din carne de porc sau ouăle umplute. Se pot alege ingrediente mai dietetice cum ar fi: o maioneză mai ușoară, carne slabă, metoda de preparare contează și ea foarte mult: gătitul la cuptor sau la grătar este o alternativă sănătoasă în locul alimentelor prăjite, iar alimentele să fie consumate cât mai simplu. Cozonacul este indicat să-l consumăm la masă de dimineață cu o cană de lapte/ceai/cafea, fără alte alimente.

Sarmalele sunt și ele nelipsite de pe masa de Crăciun. De preferat ar fi să nu fie consumate mai mult de trei la o masă.

E important să fie aleasă alternativa mai sănătoasă.

Modalități de a reduce consumul de grăsimi și de a crește valoarea nutritivă de a alimentelor de Crăciun:

– legumele: preparate cât mai puțin, fierte sau la aburi, nu prăjite; folosirea condimentelor și a ierburilor pentru a aroma legumele (nu unt sau sosuri); de evitat șunca sau salamul; se pot înlocui sosurile din salate cu suc de lămâie sau oțet sau ierburi proaspete

– carnea: să fie aleasă cât mai slab sau se poate elimina grăsimea înainte de preparare; peștele este o alternativă de asemenea și fructele de mare în loc de friptura de carne roșie

– deserturile: platou de fructe sau salată de fructe proaspete; sos dulce fondue; iaurt cu fructe proaspete; înghețata din fructe; tort cu fructe pasate în loc de ulei sau unt.

E bine să ne bucurăm de sărbătorile de iarnă însă este foarte important să nu cădem în extreme în ceea ce privește alimentația.

Autor: Dr. Theodora Elena Cavalioti – Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

Postări asemănătoare

Crăciunul cu un farmacist în bucătărie

Admin

O rețetă pentru atunci când te simți nostalgic – Dor de bunica

Admin

Cum să ai grijă de tine, prietene cu diabet

Admin

Lasă un comentariu