Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Alergiile în sezonul estival – simptome și recomandări

Afecțiunile alergice reprezintă o problema de sănătate majoră a lumii moderne, cu un impact important asupra calității vieții pacientului. Unul din trei oameni suferă de o alergie sau este sensibilizat la un anume alergen. Alergiile sunt prezente tot timpul anului, însă alergenii se schimbă în funcție de anotimpuri.

În sezonul estival vremea călduroasă duce la creșterea polenizarii anumitor plante cu potențial alergic.

Principalele surse de alergie în sezonul estival sunt:

– Polenul de pomi timpurii (plop, tei) – înfloresc la sfârșitul primăverii – începutul verii;

– Polenul de graminee sălbatice (timoftica, firuţa, golomăţul, iarba de gazon) și cele de cultură (grâu, orz, secară, ovăz) – înfloresc în primele luni de vară;

– Polenul de buruieni (pelinariţa, ambrozia) – înfloresc în a doua parte a verii și toamna;

– Veninul de insecte – viespile și albinele care devin tot mai prezente acolo unde sunt flori și fructe dulci.

Alergia la polen apare mai ales la cei care au o predispoziție personală sau familială pentru alergii – numită și atopie – care debutează, de obicei, în copilărie sau adolescentă, prin care o persoană se sensibilizează alergic faţă de anumiți alergeni din mediul înconjurător. Totuși, această alergie poate să apară “de novo” la anumite persoane fără antecedente în familie sau personale de alergie.

Factori adjuvanţi care pot facilita procesul de sensibilizare sunt: poluarea, stresul, fumatul, modificările climatice, folosirea abuzivă a antibioticelor, agresiunea organismului cu substanțe chimice, consumul de alimente tratate chimic, igiena exagerată.

Alergia la polen declanșează următoarele semne și simptome:

– strănut repetat, mâncărimi de nas, secreţii nazale apoase, nas înfundat;

– mâncărimea și înroșirea ochilor, lăcrimare, edeme ale pleoapelor;

– mâncărime în cerul gurii şi în ureche, oboseală, cefalee, lipsa poftei de mâncare, scăderea sau absența mirosului, tuse iritativă, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare sau de presiune toracică;

– mâncărimea pielii, roșeață și eczeme.

Toate aceste semne și simptome sugerează prezența unei rinoconjunctivite alergice, asociată de foarte multe ori cu astm alergic, dar și de apariția unor diverse erupții cutanate alergice.

Reacțiile alergice la veninul de albine sau viespe pot avea manifestări polimorfe de la reacții ușoare la locul înțepăturii (eritem și inflamație locală) sau extinse (erupții urticariene), până la reacții sistemice moderate sau șoc anafilactic (edeme ale buzelor şi limbii, dificultăți de înghițire, sufocare, puls diminuat ș.a). Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală!

Dacă prezentați manifestări alergice în această perioada nu ezitați să cereți sfatul medicului alergolog. Medicul alergolog poate pune un diagnostic corect cu ajutorul testărilor cutanate prick (prin înțepătură) sau patch (epicutanate sau cu plasturi). O altă opțiune de diagnosticare este dozarea anticorpilor IgE specifici din sânge.

Dacă sunteți alergic la polen se recomandă să respectați următoarele reguli:

– Rămâneți în interior în timpul perioadei în care nivelul de polen din aer este ridicat. Cantităţile de polen sunt maxime în timpul zilei până spre seară. Ploile reduc nivelul polenului circulant, dar furtunile cu descărcări electrice pot avea o influență nefavorabilă;

– Evitaţi iritarea suplimentară a mucoaselor cu substanțe chimice, fum de ţigară, aburi de la gătit, soluții de curățare pentru casă;

– Țineți ferestrele și ușile inchise. Utilizați un aparat de aer condiţionat cu filtre HEPA pentru polenuri;

– După ce ați fost expusi la polen, spălați-vă fața;

– Dacă trebuie să stați în aer liber în timpul sezonului alergiilor, purtați ochelari de protecție și o mască nazală care va filtra polenul;

– Scuturați-vă bine hainele înainte de a intra în casă, de preferat să le spălați imediat și sa nu le uscați în aer liber;

– Este esențial să vă spălați părul în fiecare seara pentru a evita ca polenul să pătrundă în pat;

– Evitați activitățile care ridica polenul în aer (cositul gazonului, greblatul ș.a.);

– Dacă doriți să amenajați curtea dumneavoastră optați pentru flori mai mari sau pomi, care nu conțin alergeni (cirelul, bradul, magnolia);

– Planificați-vă excursii în zonele cu o concentrație scazută de polen în aer (la mare, munte);

– Învățați să recunoașteți sezonul alergiilor la polen.

De reținut!

Există reacții încrucișate între polenuri și anumite alimente care pot declanșa reacții alergice care se pot manifeste prin: mâncărimi în cavitatea bucălă și la nivelul buzelor, edeme ale buzelor și limbii, sufocare ș.a.

Reacțiile alergice încrucișate pot apărea:

– În cazul alergiei la polenul de iarbă: cereale, piersici, citrice, kiwi, pere, pepene, prune, tomate, sfeclă, mazăre, soia, arahide ș.a.

– În cazul alergiei la polenul de buruieni: muşeţel, condimente, pepene galben, castravete, banane, ţelină, miere ș.a.

Dacă apar reacții alergice la anumite fructe sau legume, încercați să le consumați doar decojite sau preparate termic. Țelina este un alergen termorezistent și trebuie evitat de persoanele alergice la buruieni.

Opțiunile de tratament pentru persoanele care suferă de diverse alergii în lunile de vară sunt personalizate în funcție de tipul acestora, ca și de prezența lor în diverse combinații.

Tratamentul simptomatic se face cu preparate antihistaminice, spray-uri decongestive, antialergice sau antiinflamatoare nazale, picături pentru ochi, diverse inhalatoare ca medicație de criză, emoliente și creme cortizonice pentru controlul simptomatologiei cutanate. Acest tip de tratament poate controla simptomele alergice atât timp cât medicația este administrată.

Persoanele alergice la înțepături de insecte vor purta în permanență cu ei câte o trusă de urgență care, în afara medicației antialergice și cortizonice, va conține obligatoriu și un autoinjector cu adrenalină.

Una dintre cele mai bune opțiuni de tratament care poate influența cursul natural al bolii, urmând regresia ei, este imunoterapia alergen specifică. Aceasta terapie este indicata în rinita alergica moderată sau severă a cărei simptomatologie afectează calitatea vieții, în ciuda unui tratament medicamentos corect și a evitării contactului cu alergene.

Autor: Dr. Radiolina Nastasa – Medic Medicină de Familie și medic rezident specialitatea Alergologie și Imunologie Clinică

Postări asemănătoare

Ce este depresia paternă postnatală?

Admin

Leacuri bătrânești pentru afecțiunile de sezon

Admin

Opusul depresiei nu este fericirea, ci vitalitatea

Admin

Lasă un comentariu