Am strâns împreuna 988.57 RON. Implică-te și tu!

Image default
Sănătate

Chiar trebuie sa stimulăm imunitatea?

Privind raftul de răceală și gripă la farmacie sau privind la televizor, veți întâlni o serie de produse care pretind că vă crește imunitatea, „natural”.

Mulți oameni rămân convinși că aceste poțiuni îi pot menține sănătoși. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare acest lucru: creșterea imunității este de fapt o idee destul de proastă. Chiar dacă aceste remedii și produse de prevenire ar face ceea ce pretind, nu ați dori acest lucru.

Avem două sisteme imune complementare: înnăscut și dobândit. Imunitatea înnăscută este reacția naturală a corpului la o infecție necunoscută. Imunitatea înnăscută este rapidă, largă și incredibil de nespecifică. Când se activează, știți prea bine senzația – febră, tuse, curge nasul și dureri în diferite părți ale corpului. Pe scurt: inflamație. Puteți vedea deja de ce s-ar putea să nu doriți să „stimulați” această parte a sistemului imunitar.

Fie că ne place sau nu, de îndată ce un virus intră în corpul nostru, apare imunitatea înnăscută. Atunci când se întâmplă, simptomele sunt destul de asemănătoare, indiferent care dintre cele câteva sute de virusuri întâmplă să fie cauza. Înainte de a stabili identitatea precisă a noului invadator, sistemul imun înnăscut crește o temperatura pentru a încerca să gătească microbii și produce tuse și spută pentru a încerca să spulbere aceste creaturi microscopice.

Aceste răspunsuri imune întâmplătoare sunt puțin utile, extrem de enervante, nu sunt ceea ce învinge de fapt o infecție. Adevărata muncă de neutralizare a unei infecții este făcută de imunitatea dobândită, ramura vizată a armatei dvs. imunologice care se acumulează de-a lungul vieții.

Imunitatea dobândită conține celule (limfocite) B și T care produc proteine numite anticorpi care pot ataca un număr incredibil de agenți patogeni specifici. În timp ce un procent mic de anticorpi sunt transmiși de la mamă la copil, majoritatea sunt produși atunci când o persoană întâmpină pentru prima dată o anumită infecție.

Anticorpii rezultați sunt similari cu depozitele de arme pe care corpurile noastre le păstrează timp de zeci de ani, în cazul unei invazii viitoare:  este ultimul război rece. Dacă organismul a fost anterior expus la un agent patogen infecțios (sau vaccinat împotriva acestuia), sistemul imunitar dobândit „își amintește” de acesta în cazul unei viitoare reinfecții. Odată reactivat, sistemul imunitar dobândit sintetizează doar anticorpii corecți, cu o precizie și o eficiență uimitoare. Majoritatea virușilor comuni și ușori sunt eliminați destul de banal în acest fel, de obicei în câteva zile.

Virusurile noi sunt tratate în mod similar. Singura diferență este că sistemul imunitar nu are nimic în memorie despre virusurile noi, deci este nevoie de mai mult timp pentru a produce doar anticorpii potriviți.

Între timp, sistemul imunitar înnăscut are un efect de o durată mult mai mare decât este necesar. În timp ce anticorpii sistemului imunitar dobândit au luptat și au câștigat adevărata luptă, ramura înnăscută pur și simplu nu primește comunicatul, așa că luptă în continuare. După cum știm cu toții, tusea și rinoreea pot persista săptămâni întregi, chiar și după cea mai ușoară infecție virală.

Acesta este motivul pentru care creșterea imunității nu pare o idee așa bună. Produsele cu remedii alternative eliberate din farmacie fără rețetă nu vă pot spori imunitatea dobândită. Singura modalitate de a spori imunitatea dobândită este prin vaccinare (ceea ce prea mulți utilizatori de remedii alternative par să evite). Astfel, imunitatea înnăscută este singura țintă a acestor remedii fără prescripție medicală care pretind că îmbunătățesc imunitatea naturală.

Dar cine și-ar dori de fapt febră sau rinoree?

Am verificat, nimeni nu vrea febră sau rinoree.

Soluția principală a tratamentului pentru virușii simptomatici ai răcelii este suprimarea, nu stimularea răspunsurilor noastre imune înnăscute brute și greoaie. De aceea folosim antitermice și antihistaminice. Chiar dacă ar fi posibilă o creștere a imunității naturale, însăși noțiunea de acest lucru este greșită. În cazuri extreme, reacția excesivă la infecții poate provoca chiar modificări ale sistemului nostru vascular, ducând la sepsis și șoc (vasele noastre de sânge devin prea fragile ca răspuns la inflamația inițiată de răspunsurile noastre imune înnăscute naturale).

În general, extremele sunt rele. Prea multă imunitate (de exemplu, răspunsuri autoimune) poate duce la alergii, leziuni tisulare și chiar anafilaxie. Imunitate prea mică, să zicem de la chimioterapie sau HIV / SIDA determină creșterea riscului de infecții letale pe care majoritatea oamenilor le elimină cu ușurință. Corpurile noastre au evoluat către un echilibru, dar uneori imunitatea înnăscută este excesivă și are nevoie de reducere.

Așadar, data viitoare când simțiți că durează prea mult o răceală, poate că ceea ce vreți cu adevărat este doar un pic de  supresie a imunității înnăscute, nu o creștere a acesteia. Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și antihistaminicele, ar trebui să vă ajute să vă simțiți mai bine. Între timp, lăsați celulele B și T dobândite să facă restul.

Și dacă nu sunteți încă bolnav, rămâneți la curent cu vaccinurile, inclusiv vaccinul anual împotriva gripei. Cel mai important, spălarea viguroasă a mâinilor – la urma urmei, pielea este, de asemenea, o componentă a apărării tale naturale și care poate fi îmbunătățită de fapt printr-o igienă bună. Aveți grijă de dumneavoastră menținând o dietă echilibrată, menținând obiceiuri bune de somn și minimizând stresul.

Acestea sunt intervenții care s-au dovedit că ajută la menținerea sistemului imunitar la cel mai bun nivel. Numai acestea vă pot „crește” șansele de a evita o infecție în acest sezon rece.

Cum putem ajuta corpul să lupte cu infecțiile?

Unele modificări ale dietei și ale stilului de viață pot ajuta organismul să lupte împotriva agenților patogeni dăunători.

Dormiți suficient

Somnul și imunitatea sunt strâns legate. De fapt, un somn inadecvat duce la o susceptibilitate mai mare a bolilor infecțioase.

Într-un studiu efectuat pe 164 de adulți sănătoși, cei care dormeau mai puțin de 6 ore în fiecare noapte aveau mai multe șanse să răcească decât cei care dormeau 6 ore sau mai mult în fiecare noapte.

O odihnă adecvată vă poate întări imunitatea naturală. De asemenea, puteți dormi mai mult când sunteți bolnav pentru a permite sistemului imunitar să lupte mai bine împotriva bolii.

Adulții ar trebui să urmărească să doarmă 7 sau mai multe ore în fiecare seară, în timp ce adolescenții au nevoie de 8-10 ore și copiii mai mici și sugarii până la 14 ore.

Dacă întâmpinați probleme cu somnul, încercați să limitați timpul în fața ecranelor cu o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă de telefon, televizor și computer vă poate perturba ritmul circadian sau ciclul natural veghe-somn al corpului.

Alte sfaturi privind igiena somnului includ dormitul într-o cameră complet întunecată sau folosirea unei măști de somn, mersul la culcare la aceeași oră în fiecare seară și exercițiul regulat.

Dacă totuși nu puteți dormi suficient, se pot utiliza suplimentele cu melatonină.

Alimentele vegetale întregi

Alimentele din plante întregi, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și leguminoasele, sunt bogate în substanțe nutritive și antioxidanți, care vă pot oferi un avantaj asupra agenților patogeni nocivi.

Antioxidanții din aceste alimente ajută la scăderea inflamației prin combaterea compușilor instabili numiți radicali liberi, care pot provoca inflamații atunci când se acumulează în corpul dumneavoastră la niveluri ridicate.

Inflamația cronică este legată de numeroase afecțiuni de sănătate, inclusiv afecțiuni cardiace, Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

Între timp, fibra din alimentele vegetale hrănește microbiomul intestinal sau comunitatea de bacterii sănătoase din intestin. Un microbiom intestinal robust  poate îmbunătăți imunitatea și poate împiedica agenții patogeni dăunători să pătrundă în corp prin tractul digestiv.

În plus, fructele și legumele sunt bogate în substanțe nutritive precum vitamina C, care poate reduce durata răcelii obișnuite

Grăsimile sănătoase

Grăsimile sănătoase, precum cele găsite în uleiul de măsline și somonul, pot îmbunătăți răspunsul imun al organismului la agenți patogeni prin scăderea inflamației.

Uleiul de măsline, care are efect antiinflamator, fiind legat de un risc scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. În plus, proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta corpul să lupte împotriva bacteriilor și virușilor care cauzează boli dăunătoare.

Acizii grași omega-3, cum ar fi cei din semințele de somon și chia, luptă și împotriva inflamației.

Probiotice

Alimentele fermentate sunt bogate în bacterii benefice numite probiotice, care populează tractul digestiv.

Aceste alimente includ iaurt, varză murată, murături, chefir și castraveți murați.

Cercetările sugerează că o rețea înfloritoare de bacterii intestinale vă poate ajuta celulele imune să facă diferența între celulele normale, sănătoase și organismele invadatoare dăunătoare.

Într-un studiu de 3 luni la 126 de copii, cei care beau doar 70 ml de lapte fermentat au zilnic aproximativ boli infecțioase cu 20% mai puține în copilărie, comparativ cu un grup de control.

Dacă nu consumați în mod regulat alimente fermentate, suplimentele probiotice sunt o altă opțiune.

Într-un studiu de 28 de zile efectuat pe 152 de persoane infectate cu rinovirus, cei care au suplimentat cu probioticul Bifidobacterium animalis au niveluri mai scăzute ale virusului în mucusul nazal decât grupul de control.

Limitați zaharurile adăugate

Cercetările sugerează că zaharurile adăugate și carbohidrații rafinați pot contribui în mod disproporționat la supraponderalitate și obezitate. Obezitatea poate crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire.

Potrivit unui studiu observațional efectuat la aproximativ 1.000 de persoane, persoanele cu obezitate cărora li s-a administrat vaccinul antigripal au avut de două ori mai multe șanse să se îmbolnăvească de gripa decât persoanele cu greutate normală care au primit vaccinul.

Reducerea consumului de zahăr poate reduce inflamația și poate ajuta la pierderea în greutate, reducând astfel riscul apariției unor afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Stați hidratați

Hidratarea nu vă protejează neapărat de germeni și viruși, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Deshidratarea poate provoca dureri de cap și vă poate împiedica performanța fizică, concentrarea, starea de spirit, digestia și funcția inimii și a rinichilor. Aceste complicații pot crește susceptibilitatea la boli.

Pentru a preveni deshidratarea, ar trebui să beți zilnic suficient lichid pentru a vă face urina galben pal. Apa este recomandată în detrimentul altor băuturi, deoarece nu conține calorii, aditivi și zahăr.

În timp ce ceaiul și sucul sunt, de asemenea, hidratante, este mai bine să vă limitați aportul de suc de fructe și ceai îndulcit din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Este important să rețineți că adulții în vârstă încep să piardă dorința de a bea, deoarece corpul lor nu semnalează setea în mod adecvat. Adulții mai în vârstă trebuie să bea în mod regulat, chiar dacă nu le este sete.

Gestionați nivelul de stres

Ameliorarea stresului și anxietății este cheia sănătății imune. Stresul pe termen lung promovează inflamația, precum și dezechilibrele funcției celulelor imune.

În special, stresul psihologic prelungit poate suprima răspunsul imun la copii.

Activitățile care vă pot ajuta să vă gestionați stresul includ meditația, exercițiile fizice, jurnalul, yoga și alte practici mindfulness. Dacă simțiți că aceste tehnici nu sunt suficiente, apelați la consultarea unui consilier sau terapeut.

Folosiți suplimentele alimentare cu atenție

Este ușor să apelați la suplimente dacă auziți afirmații despre capacitatea lor de a trata sau preveni COVID-19.

Cu toate acestea, aceste afirmații sunt nefondate și neadevărate.

Momentan nu există dovezi care să susțină utilizarea vreunui supliment pentru prevenirea sau tratarea COVID-19.

Cu toate acestea, unele studii indică faptul că următoarele suplimente pot îmbunătăți răspunsul imun general al corpului:

Vitamina C. Potrivit unei analize efectuate la peste 11.000 de persoane, administrarea a 1.000-2.000 mg de vitamina C pe zi a redus durata răcelilor cu 8% la adulți și 14% la copii. Cu toate acestea, suplimentarea nu a prevenit răceala comună.

Vitamina D. Deficitul de vitamina D poate crește șansele de a vă îmbolnăvi, astfel încât suplimentarea poate contracara acest efect. Cu toate acestea, administrarea de vitamina D atunci când aveți deja niveluri adecvate nu pare să ofere beneficii suplimentare.

Zinc. Într-o revizuire efectuată la 575 de persoane cu răceală obișnuită, suplimentarea cu mai mult de 75 mg de zinc pe zi a redus durata răcelii cu 33%.

Soc. Un mic studiu a constatat că socul ar putea reduce simptomele infecțiilor respiratorii superioare virale, dar este nevoie de mai multe cercetări.

Echinacea. Un studiu efectuat pe peste 700 de persoane a constatat că cei care au luat echinaceea s-au recuperat din răceală puțin mai repede decât cei care au primit un placebo sau nu au primit tratament, dar diferența a fost nesemnificativă.

Usturoi. Un studiu de 12 săptămâni de înaltă calitate efectuat pe 146 de persoane a constatat că suplimentarea cu usturoi a redus incidența răcelii obișnuite cu aproximativ 30%. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.

Deși aceste suplimente au demonstrat potențial în studiile menționate mai sus, asta nu înseamnă că sunt eficiente împotriva COVID-19.

Postări asemănătoare

Afecțiunile cauzate de aerul condiționat

Admin

Tratamentul urgențelor stomatologice în contextul COVID-19

Admin

Ce este insomnia și cum să obținem un somn odihnitor

Admin

Lasă un comentariu